SINT-PIETERS-LEEUW: – De 65 Vlaams-Brabantse gemeentebesturen krijgen tijdens deze lokale bestuursperiode 126 miljoen euro extra middelen die ze kunnen investeren in hun gemeente. Voor Sint-Pieters-Leeuw zou het om € 3.390.626 gaan. Dat is het gevolg van het nieuw Vlaams regeerakkoord.

Vlaanderen neemt de helft van de zogenaamde ‘responsabiliseringsbijdrage’ over en geeft de gemeenten extra budget omwille van hun open ruimte. De bijkomende financiering gebeurt bovenop het gemeentefonds, dat ook deze regeerperiode de groeivoet van 3,5 procent blijft behouden. In de regeringsonderhandelingen werd ook nog eens 4 miljoen euro per jaar uit de brand gesleept voor een nieuw Vlaamse Randfonds.

In Vlaams-Brabant gaat het in totaal om liefst 126 miljoen euro. Elke Vlaams-Brabantse gemeente gaat er door deze extra financiering stevig op vooruit. Ik roep daarom alle gemeentebesturen op om deze bijkomende budgetten te investeren in zaken die de gemeenten écht beter maken, zoals fietspaden en veilige wegen, energiezuinige gebouwen, bebossing en groene ruimte. De extra middelen spenderen aan de aanwerving van meer personeel of de eigen werking kan echt geen optie zijn.”, aldus onderhandelaar Ben Weyts.

Overname helft responsabiliseringsbijdrage
Vlaanderen neemt de helft van de zogenaamde ‘responsabiliseringsbijdrage’ over. Voor de Vlaams-Brabantse gemeenten levert dit in totaal 58 miljoen euro op. De pensioenen van de statutaire ambtenaren worden in principe betaald door de bijdragen op de lonen van de nog werkende statutairen. Dat zijn er echter steeds minder, waardoor de bijdragen meestal niet voldoende zijn om de pensioenfactuur te dekken. Daarom betaalt het gros van de gemeenten een responsabiliseringsbijdrage aan de federale overheid.

Open ruimte
Bovenop de overname van de helft van de responsabiliseringsbijdrage komt er nog een pak bijkomende centen naar de gemeenten omwille van de open ruimte die ze bezitten en moeten onderhouden. “Zeker in Oost-Brabant en het Pajottenland, met talrijke plattelandsgemeenten met veel landbouwgebied en open ruimte, passeren veel gemeenten daardoor nog eens stevig langs de kassa. Het is nu aan de gemeentebesturen om te beslissen waar ze het extra geld aan besteden. Ik reken op een pak meer investeringen die de inwoners echt ten goede komen.”, besluit N-VA-plattelandsburgemeester Theo Francken.

overzicht geplande extra financiering voor Sint-Pieters-Leeuw
Overgenomen responsabiliseringsbijdrage 2020-2024: € 1.821.558
Extra budget open ruimte: € 1.569.068
Totaal: € 3.390.626

zie ook ons artikel: – 1/10/2019 – Nieuwe Vlaamse Regering gaat Vlaamse Randfonds oprichten

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder