VLEZENBEEK: – Het Pajottenland biedt heel wat kansen voor hernieuwbare energie en tegelijkertijd in te zetten op de leefbaarheid van de dorpen en de versterking van het landschap. Daartoe ondertekenden vandaag de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke het Ambitiekader ‘Opgewekt Pajottenland’.
2019-09-18-Opgewekt-Pajottenland (9)
Opgewekt Pajottenland – Verneem er meer over in onderstaande video.


Het Pajottenland is een regio met een grote landschappelijke waarde. Deze streek kent heel wat uitdagingen wanneer het gaat over klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Maar de typische identiteit van het landschap biedt tegelijk ook kansen om te werken aan klimaatdoelstellingen. Dit kan door in te zetten op hernieuwbare energie, de verbetering van de leefbaarheid in de dorpen en het versterken van de open ruimte door landschapszorg. De provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Klimaatpunt vzw (nieuwe naam van Pajopower vzw) en de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke slaan de handen in elkaar en werken de komende drie jaar aan een Strategisch Project dat de naam ‘Opgewekt Pajottenland meekreeg.

Gedragen visie
Opgewekt Pajottenland’ wil een gedragen ruimtelijke visie op hernieuwbare energie te creëren en inspiratie te bieden voor concrete projecten. De centrale vraag hierbij is: Wat is de ideale dumzame energiemix voor het Pajottenland. vertrekkende vanuit het landschap?’‚ zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

Om hier een antwoord op te geven, loopt er momenteel een Iandschapsstudie die bestaat uit een energiesysteemanalyse (hoeveel energie verbruiken we nu, waar willen we naartoe en hoe zullen we dit doen?), een draagvlakanaiyse (hoe zien de Pajotten hun landschap en de evolutie ewan?) en een landschapsanalyse (hoe zit het landschap in het Pajottenland in elkaar en uit welke bouwstenen bestaat het?).

“Opgewekt Pajottenland’ is een participatief project. Het betrekt iedereen die van dicht of van ver iets te maken heeft met het Pajotse landschap bij dit toekomstverhaal.

Van woorden naar daden
De gedragen ruimtelijke visie wordt meteen omgezet in concrete en inspirerende projecten… Want zichtbare acties op het terrein, groot en klein‚ werken als hefboom voor nieuwe initiatieven

Er zijn vier verhaallijnen, Energieke ondernemers, Klimaatslimme landbouw. Energiek landschap en Klimaatambassadeurs. waar telkens concrete projecten aan ophangen wonden.

Vanaf oktober liggen in de gemeentehuizen uit deze regio folders ter beschikking die deze 19 acties opsommen en uitleggen.

De komende maanden maakt het projectteam werk van het op de hoogte brengen van bewonen. ondernemers. experts en lokale besturen. de bekendmaking van de eerste resultaten van de landschapsstudie en zetten ze verder in op participatie om draagvlak te creeëren.

De Vlaamse overheid trekt de komende 3 jaar 300.000 euro aan subsidies uit voor dit strategisch project. (2019-2021)

Meer info over Opgewekt Pajottenland: www.vlaamsbrabant.be/opgewektpajottenland

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder