HALLE/SINT-PIETERS-LEEUW: – Naar aanleiding van de herdenking van de bevrijding van Halle en Sint-Pieters-Leeuw op 3 september 1944 trekt een colonne van een 70-tal militaire voertuigen door de regio. Ze volgt de route die de Geallieerden in 1944 volgden toen ze destijds in september ons land bevrijden van de Duitse bezetter. Vandaag kwamen ze in Halle toe. Men kon deze bewonderen in de Don Boscoschool en op de Welkomstlaan. ’s Avonds vond er een ingetogen plechtigheid plaats aan het oorlogsmonument in het Albertpark.
Morgen trekt de colonne over de Bergensesteenweg door Sint-Pieters-Leeuw.


Herdenkingsmoment in Halle
Samen met de Band van de Britse Welsh Guards werd aan het oorlogsmonument in het Albertpark met een herdenkingsmoment georganiseerd voor de bevrijding van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en onze provincie, alsook de slachtoffers bij de bevolking, bij het verzet en bij onze geallieerde bevrijders. Onder andere de burgemeesters van Dilbeek, Halle, Herne, Sint-Pieters-Leeuw en Vilvoorde legden kransen neer. Professor Luc De Vos en doctor in de geschiedenis Herman Vandormael herinnerden in hun toespraken ook aan het leed dat de oorlog veroorzaakte. Een kippenvelmoment was het blazen van The Last Post door één van de muzikanten. Daarna marcheerden de Welsh Guards naar de Grote Markt waar zij voor een muzikaal optreden zorgden.

2019-09-02-Halle-bevrijding (30)Bevrijdingscolonne Sint-Pieters-Leeuw
Morgen, dinsdag 3 september 2019, trekken tussen 9 en 10.30 uur 70 militaire voertuigen, zowel moderne als gerestaureerde en unieke WOII-voertuigen deels van Defensie en deels uit de collectie van het War Heritage Institute / Koninklijk Legermuseum over de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw naar Brussel.
De totale lengte van de colonne bedraagt in stilstand 700m en al rijdend 7km. Een doortocht aan een kruispunt duurt ongeveer 50 minuten.
Dit betekent dat de rijstrook van de N6, Bergensesteenweg, richting Brussel tussen 9 en 10u30 volledig versperd zal zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Omleidingen bussen De Lijn tijdens doortocht colonne:
– Tussen 9.00 en 10.00 uur wordt lijn 170 omgeleid vanaf Halle Station via de Roggemanskaai en Alsembergsesteenweg om niet in conflict te komen met het opstellen van de colonne op de N6 tussen Stroppen en de Alsembergsesteenweg.
– Tussen 10.00 en 12.00 uur worden de lijnen 141-142-144-145-170-171 beperkt tot Het Rad.
– Tussen 10.00 en 12.00 uur worden de lijnen 153-154-155 beperkt tot Drogenbos Shopping. Lijn 810 wordt via de R0 omgeleid naar de afrit Erasmus om de hinder aan het op- en afrittencomplex van de R0 met de N6 te omzeilen.

Brussel
De “Bevrijdingscolonne” treedt daarna Brussel – net als in 1944 – binnen via Anderlecht, het Zuidstation en het stadscentrum vooraleer het Jubelpark te bereiken. Officiële recepties en gratis toegang tot het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, inclusief de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog.
Meer info: www.warheritage.be

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder