SINT-PIETERS-LEEUW: – Na de wereldoorlog 1914-1918 werd voor het toenmalige gemeentehuis, nu hoofdbibliotheek, het indrukwekkend bronzen monument ter nagedachtenis van de Leeuwse gesneuvelden van de oorlog ingericht. Het is een ontwerp van Joseph Baudrenghien. Vandaag, 100 jaar na de eerste wereldoorlog, verzamelden de inwoners van Leeuw zich opnieuw rond het herdenkingsmonument van de oudstrijders om net als 100 jaar geleden een symbolische foto te maken aan het gerestaureerde monument.


De Koninklijke fanfare Sint-Cecilia zorgde voor de muzikale begeleiding en acteur Charley Pasteleurs vertolkte enkele korte fragmenten over de oorlog.
Burgemeester Luc Deconinck en schepen van Erfgoed Jan Desmeth onthulden daarna het hernieuwde beeld.
Met het maken van de groepsfoto met Leeuwse inwoners wil men hulde brengen aan de slachtoffers en vooral de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ in de verf zetten.

schepen van Erfgoed Jan Desmeth verwoorde het tijdens zijn toespraak als volgt: “Dit monument is voor de gemeente de evidente erkenning die de soldaten zeer zeker verdienen. Het moet er vooral voor zorgen dat zij blijvend zouden worden geëerd voor hun moed en zelfopoffering.
Nu 100 jaar later is het monument evident aan een opknapbeurt toe. Ook dat is een vorm van respect en waardering, die ook vandaag nog even evident hoort te zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

HOOP: nieuw gedenkteken voorgesteld

2018-11-18-herdenking_WOI-HOOP (3)Op hetzelfde moment kan je links naast de bibliotheek het splinternieuw gedenkteken ontdekken: HOOP.
In opdracht van het bestuur ontwierp Monik Thibaut een nieuw gedenkteken dat wil focussen op een hoopvolle toekomst. Op het nieuwe monument is onder andere een klaproos te zien en vredesduiven die uitvliegen. De onthulling van het werk was het sluitstuk van de laatste plechtigheid die het gemeentebestuur organiseerde om de historische gebeurtenis van 100 jaar Eerste Wereldoorlog te herdenken.

schepen van Erfgoed Jan Desmeth:”De voorbije vier herdenkings jaren mogen ons ook geleerd hebben over de waanzin van de oorlog over de waanzin van de oorlog, over de lichtzinnigheid waarmee wordt geoordeeld over leven en dood.
Onze generaties kennen het voorrecht te kunnen leven zonder oorlogsgeweld. We hebben getracht de boodschap mee te geven dat deze luxe geen vanzelfsprekende verworvenheid is. Vrede moet blijvend verdedigd en afgedwongen worden, het moet ons scherp houden.”

Deze slideshow vereist JavaScript.


Tot slot werd er door het gemeentebestuur een drankje aangeboden.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder