2015-06-12-kerk_OudenakenOUDENAKEN: – De gemeenteraad keurde de opdracht goed om een onderzoek uit te voeren naar de herbestemming van de kerk van Oudenaken. De Vlaamse Overheid heeft dit dossier onlangs geselecteerd tussen de vele inzendingen uit alle hoeken van Vlaanderen. Hierdoor zal er beroep kunnen gedaan worden op een consortium van geselecteerde architectenbureaus onder de begeleiding van een moderator. De Vlaamse Overheid subsidieert de studie ook voor 30 %.

In 2016-2017 werd er reeds een onderzoek voor een gedeeltelijke herbestemming voor de kerk van Ruisbroek tot een goed einde gebracht (zie artikel – klik hier). Het nieuwe bestuur zal begin 2019 kunnen beslissen of ze deze plannen ook effectief wil en kan uitvoeren.

Jan Desmeth, Schepen van Erediensten : “Sinds pater Sus verdiend op rust is gegaan – ook al is dat bij hem relatief – wordt de kerk van Oudenaken helemaal niet meer gebruikt. Samen met de centrale en lokale kerkfabriek hebben we als gemeentebestuur voor de zomer van 2018 een nieuw dossier ingediend bij de Vlaamse Overheid om – na Ruisbroek – ook een onderzoek te doen naar een nieuwe nuttige invulling voor de kerk van Oudenaken. We zijn blij dat we opnieuw gekozen werden en zullen nu nog op zoek gaan naar een aantal vertegenwoordigers van het dorp, die naast de kerkfabrieken en het gemeentebestuur ook hun inbreng kunnen doen. Zo kan de kerk als ijkpunt in het dorp bewaard blijven en een nieuwe functie krijgen met respect voor het verleden.”

De studie zal zeker één jaar in beslag nemen. Het resultaat mag dus einde 2019/begin 2020 verwacht worden.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder