SINT-PIETERS-LEEUW: – Om de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de omgeving van de Rink te verbeteren besliste het gemeentebestuur donderdagavond een aantal maatregelen door te voeren.
De dienst Mobiliteit voerde in februari 2017 een beperkt parkeeronderzoek uit om de bezettingsgraad en parkeerduur rond de Rink en in de omliggende straten in kaart te brengen. Later, in de maand mei, werd een verkeerscirculatie-onderzoek uitgevoerd.
De resultaten van de onderzoeken geven aan dat te veel wagens die geparkeerd staan langs de Rink meer dan 2 uur blijven staan, dikwijls een volledige werkdag. Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat de verkeersstroom in de René Balléstraat overwegend van de Topstraat richting de Jules Sermonstraat gaat, zowel in de ochtend- als avondspits.
2017-06-29-De-Rink_tijdelijk-parkeren
2017-06-28-verkeerssituatie Rink - Jan Desmeth en Bart Keymolen- gedeelte Rink - vanaf november 2017 blauwe zoneAanvullende verkeersmaatregelen
Naar aanleiding van de resultaten zal er een beperkte blauwe zone worden ingevoerd, zodat klanten en bezoekers van het centrum makkelijker een vrije parkeerplaats kunnen vinden. Deze zone telt 19
parkeerplaatsen rond de Rink. Van 9 tot 18 uur zal men er maximaal 2 uur kunnen parkeren mits het plaatsen van de parkeerschijf.
De huidige 4 parkeerplaatsen met beperkte parkeerduur in de J. Depauwstraat, ter hoogte van de inrit van parking Coloma, worden opgeheven.


Om in te spelen op de verkeersstroom in de René Balléstraat wordt er een beperkt eenrichtingsverkeer ingevoerd richting de Jules Sermonstraat, dit wil zeggen dat fietsers nog steeds in beide richtingen door mogen. Dankzij deze maatregel kunnen en zullen de voetpaden worden verbreed. Tevens wordt er een voetgangersoversteek voorzien in de Jules Sermonstraat.
Aan de kleine Rink, van de René Balléstraat richting Rink, zal er eveneens een beperkt eenrichtingsverkeer worden ingevoerd.
In het verlengde van de Topstraat aan de Rink geldt binnenkort ook eenrichtingsverkeer. Het huidige parkeerverbod zal bijgevolg worden opgeheven.


Jan Desmeth, schepen voor Mobiliteit: “Dit pakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat bezoekers van het handelscentrum en de Rink makkelijker een parkeerplaats vinden. Een combinatie van extra parkeerplaatsen en vervolgens een gedeelte voorbehouden waar we een hogere rotatie nastreven, moeten de belangen van bezoekers, handelaars en bewoners met elkaar verzoenen. De verbeteringswerken aan de Balléstraat en de Sermonstraat moeten dan weer de zwakke weggebruiker ten goede komen met speciale aandacht voor de schoolkinderen.”

 


2017-06-28- verkeerssituatie Rink - Jan Desmeth en Bart Keymolen -smal voetpad- BallestraatPlanning
Bart Keymolen, schepen voor Openbare Werken: “Om de wegenis veiliger in te richten en meer comfort te bieden aan de zwakke weggebruiker, zijn we niet over één nacht ijs gegaan. We hebben ook naar de constructieve visie van de lokale handelaars geluisterd.
De versleten stoepen zullen worden heraangelegd en verbreed, terwijl voor de rijweg nog een voldoende breed profiel overblijft om een vlotte doorgang te verzekeren.
De nieuwe stoep zal aansluiten op de reeds vernieuwde stoep langs de Jules Sermonstraat, waar vervolgens ook het asfalt zal vernieuwd worden.
Om een bijkomend antwoord te bieden aan de parkeerproblematiek, zullen we – het nu onderbenutte – plein achter de kunstacademie optimaal inrichten met 14 parkeerplaatsen.


Landschapsbeheersplan voor de omgeving van de Sint-Pieter en Pauluskerk aan de Rink
In de marge was er op de gemeenteraad donderdagavond ook agendapunt 18:Beheersplan Sint-Pieterskerk en omgeving oorlogsmonument
Het Agentschap Onroerend Erfgoed kende voor de opmaak ervan een onderzoekspremie van 20.000 euro goed op 9 mei 2017. Het landschapsbeheersplan wordt nu na de goedkeuring door de gemeenteraad
aan het Agentschap ter goedkeuring overgemaakt.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder