2017-05-30-onwheels-10punten_00VLAAMS-BRABANT: – Vandaag trapte de provincie Vlaams-Brabant de campagne ‘Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!’ af. Vlaams-Brabantse gemeenten werken een jaar lang aan een 10-puntenprogramma voor meer toegankelijkheid. Als ze daarin slagen krijgen ze de titel ‘toegankelijke gemeente’.

De campagne omvat een 10-puntenprogramma waaraan de gemeenten, samen met On Wheels, gedurende een jaar kunnen werken. De gemeenten die na dat jaar alle punten van het 10-puntenprogramma hebben gerealiseerd, mogen gedurende één jaar de titel van toegankelijke gemeente dragen. Zij ontvangen hiervoor een charter.
2017-05-30-onwheels-10punten_02
We hechten veel aandacht aan toegankelijkheid voor kansengroepen. Toegankelijkheid vormt voor 20% van de bevolking een essentieel onderdeel om te kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. De lokale besturen zijn hierin onze voornaamste partners. Vandaar dat we deze campagne vooral naar hen richten’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen.

1. Organiseren van een knelpuntwandeling
Ondersteuning : Aan de gemeentes wordt een checklist en draaiboek bezorgd om een dergelijke wandeling in te richten.

2. 10 handelszaken en 1 openbaar toilet screenen voor gemeentes tot 10.000 inwoners of 20 handelszaken en 1 openbaar toilet voor gemeentes met meer dan 10.000 inwoners. (ook zelfstandige praktijken zoals dokter, kine worden opgenomen ).
Ondersteuning: om op te starten zal On Wheels gratis 5 handelszaken voor kleine gemeentes en 10 voor grote gemeentes screenen en de info ter beschikking stellen. De overige 5 of 10 screenings moet de gemeente zelf organiseren. Hierbij kan men kiezen voor een screening door Inter of On Wheels.

3. Informatie over alle gescreende parkeerplaatsen staat op de website van de gemeente.
Ondersteuning: On Wheels zal alle info over de gescreende parkeerplaatsen ter beschikking stellen van de gemeentes in de loop van 2017.

4. Informatie over de Mobiliteitscentrale aangepast vervoer wordt op de gemeentelijke website geplaatst
Ondersteuning De nodige info wordt ter beschikking gesteld.

5. Bij minstens 1 gemeentelijke publieke activiteit wordt er aandacht geschonken aan mensen met een beperking
Ondersteuning: Gemeentes krijgen een standaard checklist, voor extra ondersteuning kan men bij Inter terecht.

6. Op basis van de screenings worden 5 extra parkeerplaatsen volgens de wettelijke regels aangepast voor kleine gemeentes en 10 voor grote gemeentes,
Ondersteuning :On Wheels zal aan alle gemeentes een elektronisch platform ter beschikking stellen waarmee ze een gefundeerde keuze kunnen maken van de aan te passen parkeerplaatsen. De gemeentes kunnen via het bestaande systeem van gratis adviesuren ook ondersteuning aan Inter vragen.

7. 5 stedenbouwkundige dossiers worden geadviseerd op toegankelijkheid
Ondersteuning Is gratis voor de gemeentes via Inter.

8. Minstens 1 overleg tussen gebruikers en het gemeentelijk beleid wordt georganiseerd
zelfstandig te organiseren door de gemeente.

9. Minstens 1 planningsgesprek rond de aanpak van een lokaal toegankelijkheidsbeleid wordt gehouden met Inter en de provincie
Ondersteuning: gratis voor de gemeente.

10. Opmaak van een engagementsverklaring dat de gemeente de bovengenoemde acties zal voortzetten na afloop van de campagne.
zelfstandig te doen door de gemeente

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder