VLEZENBEEK: Bij de familiale lambiekbrouwerij Lindemans werd dinsdagmiddag door Minister Koen Geens en burgemeester Luc Deconinck de nieuwe site feestelijk ingehuldigd. Hiermee wordt de productiecapaciteit verdubbeld tot 170.000 HL en dit komt de werkgelegenheid in de streek zeker ten goede.

2015-04-28-inhuldiging-uitbreiding_Lindemans_17
Minister Koen Geens – Jan Delcour, voorzitter van de raad van bestuur – René, Dirk en Geert Lindemans

Speciaal voor de officiële opening mochten Minister Koen Geens en burgemeester Luc Deconinck een Cuvée René Special Blend 2010 ‘sabreren’. Dit is de kunst om de kurk met het zwaard te ontkurken. Het lukte de minister iets beter dan de burgemeester.
2015-04-28-inhuldiging-uitbreiding_Lindemans_11 2015-04-28-inhuldiging-uitbreiding_Lindemans_14

Lambiek brouwen brengt zeer specifieke problemen met zich mee.”, zegt Geert Lindemans, samen met zijn neef Dirk eigenaar van de brouwerij. “Bij andere bieren verlaat de productie op enkele weken tijd de brouwerij, bij lambiek blijft het brouwsel minstens 1 jaar op de brouwerij. Minstens, want vaak gaat het om jaren. Een forse uitbreiding van onze stockage, afvul – en verpakkingscapaciteit drong zich dan ook op. 15 miljoen euro lichter en twee jaar later zijn we apetrots op wat we vandaag mogen inhuldigen.”

De uitbreiding heeft zijn effect niet gemist. Onder het nieuwe dak vinden we de nagelnieuwe bottelarij voor flesjes van 25cl, veel opslagcapaciteit, een nieuwe ontvangstruimte en kantoren. De brouwzaal, in het oude gedeelte van de brouwerij, blijft het kloppend hart van de brouwerij. Ook het koelschip – waar de mysterieuze bezwangering van de koelende wort met de lokale microflora gebeurt – blijft intact. De afvulling van de 37,5cl en 75cl flessen blijft onder het dak van de oude productielijn.
2015-02-04-lindemans-01 2015-02-04-lindemans-02

2 jaar na de eerste steenlegging (zie artikel 24/06/2013), kreeg Minister Koen Geens nu ook de kans om te gast te zijn op de officiële inhuldiging van de vernieuwde site van Lindemans. Hij schreef Lindemans vele kwaliteiten toe. “Een familiebedrijf die doorheen de generaties is uitgegroeid tot een wereldspeler in geuze- en kriekbieren, zonder hierbij haar roots, haar inbedding in de streek van het Pajottenland en de Zennevallei over het hoofd te zien. Met deze uitbreiding investeert Lindemans verder in een stabiele groei en blijft ze trouw aan haar principes van duurzaamheid, vakkennis en familietradities.

Burgemeester Luc Deconinck: “Dit privaat initiatief is bewonderingswaardig De familie heeft een sterke ambitie om te ondernemen en durft risico’s te nemen. Het bedrijf is een meerwaarde voor de gemeente, want deze private economie doet ons en de gemeente leven.”
Verder feliciteerde hij Dirk en Geert voor de snelheid waar mee het project werd gerealiseerd en noemde Brouwerij Lindemans een toeristische troef voor de regio.

Brouwerij Lindemans is inmiddels de grootste onafhankelijke familiale lambiekbrouwerij.
In 2014 produceerde Lindemans ruim 86.000 hectoliter. 55% van de productie wordt geëxporteerd naar een 45-tal landen waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland, Rusland, China en Japan. De voorbije jaren nam de verkoop aan het buitenland fors toe.
Niet alleen fruitlambiek kent een enorm succes. Op zowat het hoogtepunt van de populariteit van bittere bieren, merken ze bij Lindemans dat er – vooral uit het buitenland – een steeds grotere interesse groeit in de ‘Sour Ales’, een categorie waarbij lambiek en Gueuze een prominente plaats innemen.

Lindemans oogst internationale lof met zijn fruitbieren, maar keert toch stilaan terug naar zijn roots als lambiekbrouwerij.
“We kregen een mooi cadeau van onze voorouders. Dat willen we bewaren voor de toekomst”, vertellen neven Geert en Dirk Lindemans die samen aan het roer staan van de brouwerij langs de Lenniksebaan in Vlezenbeek.
“Mensen laten genieten van lambiek en geuze, dat is voor ons de essentie. En daar laten we ons graag leiden door de eigenzinnigheid van lambiek. Die spontane gisting met wilde gisten uit onze streek da’s uniek.”

Lindemans_Limited-Edition-Cuvee-Rene_Special-Blend-2010Cuvée René Special Blend 2010
Een brouwerij zou geen brouwerij zijn, mochten ze ter ere van dit feestelijke moment geen passende millésime introduceren. De Cuvée René Special Blend 2010 is een exclusieve assemblage waarbij 10.000 liter oude lambiek, 5 jaar gerijpt in eiken foeders wordt versneden met een kleine hoeveelheid jonge lambiek en toetsen van citrus en rabarber . Vervolgens ondergaat dit unieke bier voor enkele maanden een natuurlijke hergisting in de fles. Deze Limited Edition is beperkt beschikbaar (wereldwijd slechts 15.000 flessen).

Welkom tijdens de Tour de Geuze op zondag 3 mei 2015
Op zondag 3 mei doet brouwerij Lindemans mee aan de Toer de Geuze.
Op het programma onder meer rondleidingen in de brouwerij, foodpairing en kinderanimatie.
Welkom van 10.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis. info: www.toerdegeuze.be

Deze slideshow vereist JavaScript.


Ontdek de lambiekbieren van Lindemans op www.lindemans.be.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder