SINT-PIETERS-LEEUW: – (Un)forget is een multidisciplinaire tentoonstelling met als thema : ‘oorlog’. Van 24 april 2015 tot 24 mei 2015 in Colomakasteel en park, Jozef Depauwstraat 26 te Sint-Pieters-Leeuw elke zaterdag van 14u tot 18u en zondag van 11u tot 18u.
2015-04-22-PC_un-forget_05
Curator van dienst is Wim Adriaenssens, die reeds meer dan 20 jaar actief is als designer en kunstschilder.
Deelnemers: Ann Adriaenssens – Wim Adriaenssens – Jeanine Billens – Inge Casteleyn – Amber Cavens – Rita De Boeck – Rik Du Rang – Gisela Grade – Hilde Leroy – Lut Moerenhout – Geert Vanhassel – Nancy Vanwichelen

Curator Wim Adriaenssens: ” Toen ik twee jaar geleden begon na te denken op welke manier ik een bijdrage kon leveren om iets zinnigs te vertellen over de herdenking van de eerste wereldoorlog, was het vlug duidelijk dat er heel veel facetten aan dit thema zijn.
Gesprekken met collega-kunstenaars openden mijn ogen voor nieuwe wegen om dit thema te belichten. Gaandeweg werd de groep uitgebreid tot het geheel van vandaag: 12 kunstenaars met elk hun eigenheid binnen hun discipline die ieder een eigen kijk hebben op de ervaringen tijdens een oorlog.

Ze hebben echter 1 gemeenschappelijke deler: het belichten van het lijden van de mens in oorlogstijd.
(Un)-forget staat voor enerzijds het blijvend herinneren aan de verschrikkingen van de oorlog, anderzijds aan het proberen vergeten en verwerken van de traumatische ervaringen. Robert Graves beschrijft in zijn dagboek over de slag aan de Somme het lijden van de kleine man in 1916: ploeterend door de modder, verkild en hongerig en met een levensverwachting van met moeite nog een dag. Het gaat om het lijden van achtergebleven vrouwen en kinderen. En vandaag meer dan ooit ook over het lijden van de teruggekeerde, maar voor altijd getraumatiseerde soldaat.
Daarom belicht deze tentoonstelling geen specifieke details over WOI, maar gaat dieper in op de extreme gevoelswereld waarin mensen gestort worden als ze te maken krijgen met extreme leefomstandigheden zoals een oorlog. Oorlog is van alle tijden, en het gedrag van mensen in een precaire situatie is universeel. De reactie van een mens in de 21e eeuw op de verschrikkingen van een oorlog zal niet wezenlijk verschillen van een mens uit vorige eeuwen. Oorlog laat mensen honger en kou lijden, laat ze verraden, doet hen stelen, maakt hen gek van verdriet, en zovele andere apocalyptische dingen.
Deze kunstenaars willen de rauwheid van de oorlog laten zien in tegenstelling tot de kwetsbare persoon in lichaam en geest die geconfronteerd wordt met deze helse pletwals.
Ze laten de onuitgesproken overleden zielen aan het woord, of ze contempleren over de politieke machine die dikwijls het roer vormt van een oorlog. Maar elk van deze kunstenaars is diep ondergedoken in het gevoel dat ze u hier vandaag willen tomen.

Onze dichter, Geert Vanhassel, heeft zich op zijn beurt verdiept in de werelden van deze kunstenaars en gezorgd voor passende poëzie bij de werken.”

Deze slideshow vereist JavaScript.


Dit evenement werd mogelijk gemaakt met de steun van dienst cultuur Sint-Pieters-Leeuw en de dienst cultuur van Herne.

%d bloggers liken dit: