2014-05-07-wandelnetwerk_Pajottenland_738_Sint-Pieters-LeeuwPAJOTTENLAND: – Zaterdagmiddag werd op de vierde Belgische editie van de “Fiets en Wandelbeurs” (www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be) in Antwerpen ons prachtige Wandelnetwerk Pajottenland verkozen tot  1ste ‘Belgische Wandelroute van het Jaar’!

Met de trofee, die voor de eerste keer werd uitgereikt, wil de Fiets en Wandelbeurs  een Belgisch wandelinitiatief bekronen dat het voorbije jaar voorgesteld is of vernieuwd werd. Zowel langeafstandsroutes, wandelnetwerken als wandellussen met een thematische samenhang kwamen in aanmerking.
2015-02-28-1wandelnetwerk-Pajottenland_1ste-winnaar-wandelnetwerk-van-het-jaar-Belgie
De jury prees op de prijsuitreiking de kwaliteit van het netwerk dat er duidelijk bovenuit stak: de routes uiteraard maar ook de kaart en het heldere overzicht, het bijhorende boekje en de info op de website met maar liefst 22 themaroutes en een overzicht van de horeca.
Je kunt er zorgeloos aangename wandelpaden combineren en dat in een afwisselend cultuurlandschap van kasteeldomeinen, glooiende weiden en karakterdorpen met een eeuwenoude geschiedenis en volkse tradities” aldus de jury.

2014-06-07-paalfie_knooppunt701-kerk_Sint-Pieters-LeeuwHet is voor ons natuurlijk een hele eer en een grote erkenning”, zegt Vital Geeraerts van Toerisme Vlaams-Brabant, “Dankzij deze prijs zullen nog meer mensen het Pajotteland komen ontdekken en dat is natuurlijk een goede zaak voor het toerisme in de regio.

Voorzitter Toerisme Pajottenland & Zennevallei en toerisme schepen van Sint-Pieters-Leeuw, Marleen De Kegel “Ook toerisme Pajottenland & Zennevallei is in de wolken met de prijs. Wij zijn volop aan het werk om het toeristisch natraject bij de serie Amateurs, waarvoor onze regio het decor was , verder uit te werken. Het wandelnetwerk is hiervoor een belangrijke troef. Ondertussen werd ook bekend dat het beste café ter wereld zich in het Pajottenland bevindt. Wij nodigen dan ook graag iedereen uit om het Pajottersgevoel te komen beleven op zondag 10 mei in OLVrouw Lombeek. Het wordt een dag van proeven en genieten van al het mooie en lekkers dat onze streek voortbrengt. Op deze Pajottersdag, ook dag van de aardbei in Roosdaal, hopen wij een fantastisch startschot te geven van het toeristisch seizoen.”
In SPL zullen wandelaars dit seizoen kunnen kennismaken met een vernieuwde rozentuin. Het project ‘Groen Ruisbroek’ voorziet ook nog een aantal nieuwe lokale wandelingen langs de Beemd. Kom je via het kanaal met de boot uit Brussel dan vind je vanuit Lot en Ruisbroek aansluiting op het wandelnetwerk.”

Gunther Coppens, Voorzitter Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei “Het Pajottenland en Zennevallei getuigt van een schoonheid die net onder onze neus te vinden is. Het wandelnetwerk waar we bijzonder fier op zijn, laat je genieten van de eigen streek. Je hoeft het immers niet altijd ver te gaan zoeken om te genieten van de schoonheid van het landschap. Dat we nu in de prijzen vallen met ons wandelnetwerk maakt ons extra trots.”

‘We zijn heel fier dat ons wandelnetwerk in het Pajottenland deze titel gekregen heeft. Het is een beloning voor het harde werk dat we, samen met het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, geleverd hebben. Vorig jaar hebben we het netwerk nog uitgebreid tot een parcours van 760 km. Daarmee is het netwerk het grootste van het land, en nu ook het beste’, glundert Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Om deze titel te vieren, lanceert Toerisme Vlaams-Brabant vanaf maandag 2 maart 2015 een wedstrijd op www.verliefdopvlaamsbrabant.be . Deelnemers kunnen vijf wandelweekends in het Pajottenland winnen.

wandelnetwerk PajottenlandWandelnetwerk Pajottenland
Het meest uitgebreide wandelnetwerk van Vlaanderen, maar liefst 760 kilometer aan wandeltrajecten in het Pajottenland (Vlaams-Brabant) en een stukje Oost-Vlaanderen.

  • 760 km aan trage wegen, waarvan 40% onverhard.
  • Op de kaart staan alle trajecten en nummers van knooppunten.
  • Je kan zelf je wandeling uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduiding op de kaart.
  • De lussen zijn gemiddeld 3 à 5 km lang.
  • Gaat door prachtige dorpen en landschappen.

Bruegel trekt z’n wandelschoenen aan! In Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en delen van Roosdaal, Dilbeek, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Geraardsbergen en Ninove.

Bij de nieuwe wandelkaart zit een infobrochure met pittige tips en info over het landschap, de natuur en het rijke erfgoed van het Pajottenland.
Kaart met infobrochure te koop aan 9 euro via Toerisme Vlaams-Brabant en de toeristische infokantoren in Pajottenland & Zennevallei.

Meer info:www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen/wandelnetwerk-pajottenland

@GroeneGordel: Wie op de Fiets- en Wandelbeurs aan de stand van de Provincie Vlaams-Brabant, stand 4.F.59, de wandelkaart Pajottenland aankoopt krijgt er een gratis flesje geuze Boon bij!

1 comment

  1. Proficiat met de realisatie !
    Praktisch bekeken is het gebied te groot geworden om op 1 kaart te staan. Misschien ligt de oplossing in de spreiding over de twee zijden?
    In ieder geval liggen er in Sint-Pieters-Leeuw nog genoeg trage wegen die de kaart kunnen vervolledigen.
    Georges Desmeth

Comments are closed.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder