Ben-WeytsDE RAND: – In de Beleidsnota Vlaamse Rand 2014-2019, ingediend door Vlaams minister Ben Weyts licht de minister bevoegd voor de Vlaamse Rand zijn “Visie op het Randbeleid” toe.

Fragment uit de Beleidsnota: “Visie op het Randbeleid”.
De betrachting is eenvoudig: een leefbare, groene en Vlaamse rand, een warme thuis voor de oorspronkelijke bewoners en tegelijk een gastvrije omgeving waar nieuwkomers zich vlot kunnen integreren. Hierin zitten meteen de twee hoofddoelstellingen vervat die een gecoördineerd Vlaamse Randbeleid m.i. dient na streven om al de voormelde problematieken aan te kunnen pakken.

Een eerste hoofddoelstelling heeft de betrachting om de talloze nieuwkomers in de Vlaamse rand zo goed en zo snel mogelijk te integreren in hun nieuwe leefomgeving. Concreet behelst deze opdracht dus allerhande onthaal- en integratie-initiatieven maar evenzeer een taal-, onderwijs- en werkgelegenheidsbeleid dat ervoor zorgt dat nieuwkomers en hun gezinnen zich snel kunnen inpassen en volwaardig kunnen deelnemen aan het gemeenschapsleven.

De tweede hoofddoelstelling richt zich eerder op de huidige bewoners van de Vlaamse Rand. Wil ik nieuwkomers maximaal integreren in hun nieuwe gemeenschap, dan vereist dat ook dat de ontvangende gemeenschap sterk genoeg is, zowel in aantal als op het vlak van interne cohesie. Anders gesteld; als je mensen wil onderdompelen in een warm integratiebad, dan moet er genoeg water in het bad staan. Zoals blijkt uit voorgaande situatieschets wringt daar het schoentje. Door de migratiedruk, de hoge grond- en woonprijzen, de verstedelijkingsdruk enz. trekken heel wat oorspronkelijke bewoners weg uit de Rand om zich elders te gaan vestigen, waar het goedkoper wonen is, er minder vervreemdingsdruk is enz.. Deze tweede essentiële beleidsdoelstelling richt zich daarom onder meer op een sociaal grond- en woonbeleid dat jongeren en gezinnen betaalbare woningen en gronden tracht aan te bieden, het behoud van zoveel mogelijke groene ruimte, culturele initiatieven ter versterking van het gemeenschapsleven, afdoende welzijnsvoorzieningen in het Nederlands enz..

Voorliggende beleidsnota schetst acties in functie van deze twee hoofddoelstellingen. In de twee eerste delen worden de initiatieven belicht die rechtstreeks onder mijn bevoegdheid als minister van de Vlaamse Rand ressorteren. Een belangrijker luik bespreekt echter de maatregelen in de andere beleidsdomeinen, dikwijls veel relevanter voor de leefwereld van de inwoners van de Vlaamse Rand. Het gaat dan over onderwijs, werk- en arbeidsbemiddeling, versterking van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen, sport- en jeugdaanbod, ruimtelijke ordening, woonbeleid, natuurbescherming en zoveel meer.

Het toont ten volle aan dat het Randbeleid een samenwerkingsbeleid is. Samenwerking binnen de Vlaamse regering – die eigenlijk bestaat uit 9 ministers van Vlaamse Rand – en de Vlaamse overheid. Maar evenzeer met de gemeentebesturen in de Vlaamse Rand en de gemeenten uit de ruimere Rand-regio, verenigd in het Toekomstforum Halle-VilvoordeOok de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenschapscentra, VZW De Rand, bedrijven en het lokale verenigingsleven zijn onze natuurlijke partners.Het Vlaamse Randbeleid is een bekommernis van allen. Net daarom is het meer dan zinvol om, in het verlengde van de rapportering rond het flankerend beleid VSGB, jaarlijks in de schoot van de regering een Stand van de Rand te schetsen met een rapportering van de eigen beleidsinitiatieven zoals vervat in het regeerakkoord en de beleidsnota.

“Veel van de uitdagingen voor de Vlaamse Rand rond Brussel worden veroorzaakt door de aanwezigheid van de grootstad. Naast het inzetten op het onthaal van nieuwe bewoners én het bevorderen van de interne cohesie van de bestaande bevolking, zal ik ook alle bestaande kanalen en fora aangrijpen om op het vlak van gewestbevoegdheden te overleggen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ik denk hierbij dan aan bilateraal overleg, hetoverleg tussen de minister-presidenten, overleg tussen functioneel bevoegde ministers in Vlaanderen en Brussel (milieu, ruimtelijke ontwikkeling, openbare werken, openbaar vervoer,..), …”

bron + lees de volledige beleidsnota via volgende link:
https://docs.vlaamsparlement.be/docs/stukken/2014-2015/g153-1_origineel.pdf

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder