David-Van-VoorenSINT-PIETERS-LEEUW: SP.A Afdeling Sint-Pieters-Leeuw is tegen de geplande stijging van de tarieven van de buitenschoolse kinderopvang in Sint-Pieters-Leeuw.

David Van Vooren: ‘Vanaf volgend schooljaar wil het Leeuwse Gemeentebestuur (N-VA/CD&V) de ouderbijdragen voor de buitenschoolse kinderopvang fors verhogen. De bijdrage voor de voorschoolse opvang stijgt van 0,50 euro naar 1 euro per begonnen halfuur. Het middagtoezicht zal vanaf september 0,35 euro kosten (nu 0,25 euro). Ook de avondopvang en de opvang op woensdagmiddag en tijdens schoolvakanties worden duurder.

Op een volledig schooljaar kan de factuur voor deze prijsstijgingen zwaar doorwegen.
2014-05-18-bron-spa-tabel
SP.A Sint-Pieters-Leeuw berekende de kostprijs van deze voorstellen voor verschillende types gezinnen en situaties.

· * Voor een kind dat enkel gebruik maakt van het middagtoezicht stijgt de kostprijs per schooljaar van 36 euro naar 50 euro (+40%)

· * Een kind dat gebruik maakt van het middag- en avondtoezicht (45 minuten) betaalt 86 euro meer (van 252 euro naar 338 euro)(+34%)

· * Een broer en zusje die gebruik maken van het middagtoezicht en het toezicht op woensdagnamiddag (tot 16u) betalen vanaf volgend schooljaar 200 euro meer (van 342 euro naar 542 euro) (+58%)

SP.A vindt dergelijke prijsverhogingen onaanvaardbaar. Steeds meer gezinnen zullen moeilijkheden krijgen om de schoolfactuur te betalen. Ouders moeten hun werkplanning aanpassen om de kosten voor de opvang niet te hoog te laten oplopen. Werkzoekende of deeltijds werkende ouders worden ontmoedigd om voltijds aan de slag te gaan bij gebrek aan betaalbare opvang.

De prijsverhoging wordt besproken op de gemeenteraad van 22 mei 2014. SP.A roept de sociaal voelende gemeenteraadsleden van alle partijen op om dit voorstel te verwerpen. Betaalbaar onderwijs en kinderopvang zijn basisrechten waaraan niet mag worden geraakt.

%d bloggers liken dit: