SINT-PIETERS-LEEUW: – Inspecteur Jan Cornelis  lid van de interventiedienst van de lokale politie Sint-Pieters-Leeuw, behaalde begin deze maand goud op de 800 en zilver op de 1500 meter op de Wereldspelen voor Politie en Brandweer in het Ierse Belfast waaraan 67 landen deelnamen.
Vandaag werd hij geëerd op het politiecommissariaat.
2013-08-22_Jan-Cornelis_01

De ‘World Police and Fire Games’ worden sinds 1985 om de twee jaar georganiseerd. Dit jaar was Belfast van 1 tot 10 augustus decor voor het evenement waaraan zo’n 8000 atleten deelnemen.

Inspecteur Jan Cornelis is 23 jaar en in het Leeuwse korps sinds oktober 2012. Als atleet is hij aangesloten bij Olympic Essenbeek-Halle. In juni werd Jan ook reeds eerste bij de 5000 meter op het Belgisch kampioenschap atletiek voor politiediensten.

2013-08-22_Jan-Cornelis_02Inspecteur, Jan Cornelis: ‘ Ik had deelgenomen aan enkele politie crossen en zo vroeg een collega uit Mechelen me of ik niet mee zou gaan naar de wereldspelen voor Politie en Brandweer. Ook enkele anderen hebben me over de streep getrokken om samen met mijn vriendin en twee vrienden van OEH naar Ierland te gaan. Want uiteindelijk sport ik liever dan een “zon” vakantie te nemen.
Aangekomen Op de spelen in Belfast heerste er meteen een fantastische sfeer tussen alle politiemannen –en vrouwen van alle Nationaliteiten. Ja je eigenlijke tegenstrevers zijn daar echt collega’s. Al heerste er in de wedstrijden echte competitie sfeer. De Wedstrijden zelf zijn ook anders dan bijvoorbeeld de de Internationale Allonsius Sport, B-meeting van Atletiekclub OEH van vorige week. Daar heb je “hazen” die de wedstrijd op gang trekken. Dat heb je niet op de politie wereld games. Ook je tegenstanders ken je niet dus elke race is onbekend maar je weet wel dat bijvoorbeeld Spanje en Amerika aanwezig zijn met professionele sportteams.
De dag na mijn aankomst trad ik aan in de 1500 meter. Als de race 600 meter ver is gaat er een Indiër op kop lopen. Ik dacht aan hem een goede haas te hebben maar kon hem jammer genoeg niet meer inhalen en werd nipt tweede met zes honderste achterstand. Hierdoor won ik een zilveren medaille.
Drie dagen later liep ik dan de 800 meter. Ook hier liep ik al snel in tweede positie achter een Australiër ik kon hem gelukkig wel voorbij lopen en in de laatste meters nog een Brit achter me houden waardoor de gouden medaille binnen was.

Korpschef, Marc Crispel: ‘ We wisten dat Jan Cornelis kon lopen. Hij behaalde reeds een titel bij de Belgische kampioenschap voor politie. Maar we verschoten toch toen we vernamen dat hij op de Wereldspelen 2 medailles won. Want daar heerst toch heel wat concurrentie. Er zijn zelfs landen bij die een proffessioneel sport politie team afvaardigen. Vroeger heb ik zelf nog deelgenomen aan deze spelen als mountainbiker en ik denk dat Jan er ook veel geleerd zal hebben want je bent toch een week samen met politiemannen en vrouwen van over de hele wereld die toch het zelfde doen in de maatschappij. Je bouwt er vriendschappen op. Zo’n spelen zorgen buiten het sportieve ook voor een verrijking en je komt er sterker van terug. ‘

Waarnemend burgemeester en schepen van sport, Jos Speeckaert: ‘We zijn als gemeentebestuur zeer blij en fier met de sportieve medailles die Jan behaalt heeft. Sport zorgt ook zoals de commissaris zei voor veel vriendschap. Zo ken ik Jan sportief goed in Leeuw, hij zorgt o.a. mee voor de jaarlijkse Kerstcorrida die aan het gemeentehuis gelopen wordt. Ja, Jan mag fier zijn op zijn medailles.‘

Korpschef, Marc Crispel: ‘ Sport is ook belangrijk in een politiekorps.
Vroeger hadden we in ons korps regelmatig arbeidsongevallen en werden hiervan door de arbeidsgeneesheer op de hoogte gebracht. Daarom hebben we sinds november vorig jaar buiten de gevechtsoefeningen enzo,.. één uur sport per week ingevoerd voor onze mensen om ze weerbaarder te maken, nog sportiever te maken. Wat tevens van pas kan komen bij het uitvoeren van hun opdrachten. Maar misschien zullen bij de volgende wereldspelen er meer politiemensen uit Leeuw deelnemen. Want Jan is sinds dat ik hier korpschef ben de eerste politieman die eraan deelnam.’

Jan Cornelis doet nu trouwens al een oproep naar collega’s uit Sint-Pieters-Leeuw en de regio om volgend jaar deel te nemen aan de Europese “Police and Fire Games” die plaatsvinden in Brussel.

%d bloggers liken dit: