VLEZENBEEK: – De familie Lindemans is al bijna twee eeuwen actief in de biersector en groeide uit tot een gevestigde waarde in de internationale bierwereld. Een groot deel van de productie van de brouwerij is bestemd voor export. De voorbije jaren werden namelijk heel wat nieuwe markten aangeboord.

Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, besliste de raad van bestuur om de productiecapaciteit te verdubbelen. Omdat dit niet mogelijk is met de bestaande installatie, wordt er geïnvesteerd  in een nieuw gebouw. Vandaag werd in aanwezigheid van , Minister van Financiën, Koen Geens de eerste steen geplaatst.

Koen Geens, Minister van Financiën, Jan Delcour, voorzitter van de raad van bestuur, Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, René, Dirk en Geert Lindemans
Koen Geens, Minister van Financiën, Jan Delcour, voorzitter van de raad van bestuur, Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, René, Dirk en Geert Lindemans

De expansie gaat gepaard met een investering van ruim €15 miljoen en zal tot 20 extra jobs genereren.
2013-06-17-grafiek_nieuwbouw-Lindemans_02 2013-06-17-grafiek_nieuwbouw-Lindemans_01

Brouwerij Lindemans is inmiddels de grootste onafhankelijke familiale lambiekbrouwerij.
In 2012 produceerde Lindemans ruim 85.000 hectoliter.
2013-06-24-lindemans_anim_01

55% van de productie wordt geëxporteerd naar een 30-tal landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Rusland, Zwitserland, Israël, China en Japan. De voorbije jaren nam de verkoop aan het buitenland fors toe. Noord- en Zuid-Amerika was tussen 2007 en 2012 goed voor een toename van 20%, de Europese markt (incl. Rusland) groeide met 63% en de export naar Azië steeg met maar liefst 318%.

Jan Delcour, voorzitter van de Raad van Bestuur, verklaart: “10 jaar geleden werd slechts 50.000 hectoliter geproduceerd. De voorbije vijf jaar leunde de productie evenwel sterk aan tegen de maximale productiecapaciteit van 85.000 hectoliter. Met het oog op het verdubbelen van de stockage-, afvul- en verpakkingscapaciteit, werd daarom beslist om 15 miljoen EUR te investeren in een nieuw gebouw. In dit gebouw zullen in de toekomst de flessen van 25cl worden afgevuld. De oude gebouwen worden voorbehouden voor de botteling in flessen van 75 en 37,5 cl.
Hij voegt eraan toe: “De uitbreiding is ook noodzakelijk om meer lambiek te kunnen stockeren. Wij willen namelijk niet afwijken van het traditionele brouwproces, dat door de lange gisting en het rijpingsproces veel ruimte in beslag neemt. Het produceren van lambiek is alleen in de winter mogelijk. De consumptie en dus ook de verkoop daarentegen vinden vooral tijdens de warme maanden van het jaar plaats. Bijgevolg moet bijna de volledige jaarproductie in goede omstandigheden kunnen gestockeerd worden.
2013-06-24-lindemans_anim_02

Daarnaast is er ook ruimte voorzien voor kantoren en een kwaliteitscontroledienst. In het licht van het toenemend biertoerisme hebben wij zelfs een ontvangstruimte voor 100 personen voorzien”, aldus Geert Lindemans, manager-aandeelhouder van de brouwerij. “Bij het opmaken van de plannen werd trouwens veel aandacht besteed aan innovatie en respect voor de omgeving. Zo worden er in de buurt van de brouwerij voor de plaatselijke fauna een boomgaard en drie poelen aangelegd. ”

Dirk Lindemans, eveneens manager-aandeelhouder, voegt er tenslotte aan toe: “Niet onbelangrijk in deze economisch moeilijke tijden is het feit dat deze investering gepaard gaat met een expansie van de werkgelegenheid, goed voor de tewerkstelling van 15 tot 20 bijkomende VTE’s. Daar moeten ongetwijfeld nog een aantal indirecte arbeidsplaatsen bij toeleveranciers en logistieke partners worden bijgeteld.”

De bouwwerkzaamheden moeten tegen april 2014 voltooid zijn.
2013-06-24-lindemans_anim_03

Omtrent brouwerij Lindemans
De geschiedenis van Hof ter Kwade Wegen te Vlezenbeek gaat terug tot in 1655, maar het was pas in 1829 dat een lid van de familie Lindemans aan het hoofd kwam van de boerderij-brouwerij. Kort na WO II werden de landbouwactiviteiten volledig afgebouwd en ging alle aandacht naar de brouwerij. Behalve Oude Geuze, Oude Kriek, Geuze, Kriek en Faro worden bij Brouwerij Lindemans tal van andere fruitbieren (Framboise, Cassis, Apple en Pecheresse) op basis van lambiek geproduceerd. Op dit ogenblik telt de familiale onderneming 25 medewerkers.
www.lindemans.be


%d bloggers liken dit: