RUISBROEK: – Een kortsluiting vernielde in de nacht van 1 op 2 februari 2010 bijna de volledige sporthal A.J Braillard in Ruisbroek.  Het duurde even vooraleer de verzekeringsmaatschappijen er onderling uit geraakten wie welke schade moesten vergoeden. De officiële opening van de vernieuwde functionele sporthal had deze namiddag plaats.

Burgemeester Lieve Vanlinthout en schepen van Sport Jos Speeckaert onthulden een gedenkplaat.
2012-12-08-sporthal-opening_01

De grote sporthal heeft een uitschuifbare tribune en beschikt over een blessurepreventieve sportvloer voor optimaal gebruiks plezier.
De spelersgang heeft directe toegang tot de grote sporthal, de bestaande kleine sporthal, de omni-sportzaal, de petanque zaal en de kleedkamers voor de buitentennisvelden dewelke volledig autonoom kunnen functioneren.
De cafetaria bevindt op de eerste verdieping met optimaal zicht op de sportvelden in hal, maar ook op de naastgelegen tennisvelden. De cafetaria is eveneens bereikbaar met een buitentrap en beschikt over een zuidgericht terras met een optimaal zich op de tennisvelden.

2012-12-08-vernieuwde-sporthal-ruisbroek_animDoor gebruik van verschillende bouwhoogtes komt het grote bouwvolume niet massief over. De grote glazen schuifdeuren  accentueren de inkompartij. Er is gekozen voor een sobere doch stijlvolle architectuur waardoor het project zich inpast in de omgeving.
2012-12-08-opening-sporthal_sportinstuifDe namiddag begon met een grote ‘sportinstuif’ voor de jongeren. Zo konden ze in Ruisbroek proeven van verschillende sporten onder leiding van ervaren trainers. En wie het hele parcours doorliep ontving een leuk aandenken.
De sportinstuif werd georganiseerd door Ellen Van Lijsebeth, laatstejaarsstudente lichamelijke opvoeding aan de HUB, campus Parnas.
2012-12-08-officiele-opening-sporthal_Ruisbroek

Burgemeester Lieve Vanlinthout : “ Het is met heel veel genoegen dat we alle Ruisbroekse sportverenigingen  hier vandaag ontvangen. We zijn blij dat jullie hier nu terug terecht kunnen. Ik geef met veel plezier het woord aan Schepen Jos Speeckaert. ”

schepen van Sport Jos Speeckaert: “ 1 februari 2010 zal voor velen van ons en vooral voor sportminnend Ruisbroek in onze herinneringen gegrift blijven.  Die morgen werd ik op vakantie opgeschrikt met een SMS dat de sporthal in Ruisbroek was afgebrand. Ik belde meteen onze sportfunctionaris Caroline die me een uitvoerig verslag gaf. Anderzijds was er  wel opluchting dat er geen menselijk leed te betreuren viel. De mensen van de sportdienst en de gebruikers van de sporthal hebben onmiddellijk naar gepaste oplossingen gezocht om alle sportverenigingen tijdelijk onderdak te bezorgen. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om iedereen die toen zijn steentje heeft bijgedragen te bedanken om dit op een relatief korte tijd tot een goede oplossing te hebben gebracht. Het gemeentebestuur bleef ook niet bij de pakken zitten en al snel werd beslist om de kleine sporthal die relatief weinig schade had opgelopen zo snel mogelijk te herstellen.
Intussen ontstond er een conflict tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen over de oorzaak van de brand. Er werd een procedure opgestart en hierdoor ging veel kostbare tijd verloren.
De nieuwe sporthal die ruim 2.500.000 euro heeft gekost  werd grotendeels betaald door de verzekeringsmaatschappij.
Op 1  februari 2011, één jaar na de brand, was de kleine sporthal hersteld en kon deze terug in gebruik worden genomen. Zo kregen onze sportverenigingen terug wat ademruimte .
Begin dit jaar kon de bouw van de nieuwe sporthal beginnen.  De werken verliepen zeer vlot. In een mum van tijd werd het afgebrande gedeelte volledig gesloopt en het puin verwijderd. De heropbouw van de sporthal vorderde zienderogen en verliep volledig volgens plan. Er was steeds een goede samenwerking tussen ontwerper, aannemer en onze diensten.  We zijn dan ook ten zeerste verheugd dat de werken binnen de voorziene planning zijn uitgevoerd. Zodat de nieuwe sporthal op 1 december 2012 terug in gebruik genomen kon worden.

Een probleem dat zich nu nog stelt is dat we geen uitbater voor de cafetaria hebben gevonden. Maar daar zijn onze diensten druk mee bezig om daar een oplossing voor te vinden.
Als schepen van sport ben ik ten zeerste verheugd dat onze verenigingen in Ruisbroek terug over degelijke accommodatie kunnen beschikken. En dank hierbij alle leden van de gemeenteraad voor de steun en het vertrouwen dat ze ons hebben geschonken om deze realisatie mogelijk te maken.  “

2012-12-08-Flyer-opening-sporthal-feest en demo
We peilden ook bij enkele Ruisbroekse verenigingen naar een reactie:
voorzitter Volleybalclub Ruisbroek ’84, Marc Vindevogel:” Voor ons is dit een overwinning op zich zelf, dit is voor de volleybalclub terug thuis komen.
Het waren twee moeilijke jaren sportief en ook financieël. Financieël is gelukkig de gemeente een groot stuk tussen gekomen maar we zijn jammer genoeg wel heel wat jeugdspelers kwijtgespeeld, dat is het grote probleem. Ze zijn uitgezwermd naar de buurgemeenten en om hen terug te krijgen dat zal wel enkele jaren duren.
De leden zijn optimistisch over de nieuwe zaal. Ze vinden het goed al is het nog even wennen om na één week dat we hier trainen al meteen 3 thuismatchen te spelen in de nieuwe zaal met de nieuwe vloer dat is niet gemakkelijk maar dat komt wel en ons mannen doen dat heel goed! ”
Meer info: www.volley-ruisbroek84.be

Voorzitter K. Turnsport Verbroedering Ruisbreoek, Vic Vanisterbecq:” Wij hebben erg geleden door de brand. We zijn de oudste sportclub van Ruisbroek, we bestaan 115 jaar en natuurlijk hebben we veel leden verloren met die brand. We zijn moeten uitzwermen naar de scholen, naar turnzalen waar geen accommodatie was en dat heeft ons veel pijn gedaan,… Dus zijn we blij en gelukkig met de nieuwe sportzaal.
We moeten ons nu inleven in de nieuwe zaal en nog enkele kleine aanpassingen doen maar het is een prachtige zaal.”
Meer info: http://engeltjeduiveltje.wordpress.com/

Voorzitser Gympie, Mieke De Dobbeleer: “ We zaten altijd al in de kleine zaal, maar nu met de danszaal en de grote zaal dat is een mooie vooruitgang. De voorbije jaren hadden we met het sportbestuur tamelijk snel een oplossing en gelukkig konden we redelijk snel terug gebruik maken van de kleine sporthal wat een goede oplossing was voor ons. Enkele andere sporten hebben het moeilijker gehad dan wij.
De kinderen zelf vinden vooral de spiegelwand in de danszaal fantastisch. Dat heb je in geen enkele andere zaal. “
Meer info: www.gympie.be

Initiator Leeuwse Badmintonclub, Pint Gert: “ Vanaf februari keren we volledig terug naar Ruisbroek. Net voor de brand waren we met een jeugdwerking gestart omdat we hier in de grote en kleine sportzaal tegelijk zaten. En na de brand moesten we op zoek naar een nieuwe locatie en dat werden er uiteindelijk 4à5. Hierdoor zijn een hoop mensen afgehaakt die ons niet volgden buiten de gemeente. En tweede was de prijs van de gehuurde zalen want we zijn 2 jaar op de privé markt moeten gaan huren. Dus dat was financieël moeilijker maar gelukkig was er een tegemoetkoming. En het is indrukwekkend met welke snelheid de nieuwe zaal uiteindelijk gebouwd is.”
Meer info: www.leeuwsebc.be

Sportfunctionaris Sint-Pieters-Leeuw Bart Van Onsem: “Ook de sportdienst is heel blij dat de zaal terug open is na zoveel jaar. Ook voor de verenigingen van Ruisbroek dat ze terug naar hier kunnen komen. Ik ben heel blij met de inrichting van de zaal en ik denk dat iedereen aan zijn trekken komt en dat is het voornaamste”.

adres: Sporthal AJ Braillard, Wandelingstraat 54 te Ruisbroek.

2 comments

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: