VLAANDEREN / SINT-PIETERS-LEEUW: – Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvlieghe neemt extra maatregelen om Sint-Pieters-Leeuw te beschermen tegen wateroverlast. Op de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw komen er aanpassingen.

Bij haar werkbezoek aan de Maarkebeek gaf Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege vandaag meer uitleg over de nieuwe initiatieven die overstromingen in de toekomst verder moeten beperken.“De Vlaamse Regering besliste bij de begrotingscontrole 2011 om 10 miljoen euro extra te investeren in het voorkomen van overstromingsschade voor de onbevaarbare waterlopen van 1ste categorie. Op het terrein kunnen we daarmee belangrijke nieuwe investeringen doen”, zegt minister Joke Schauvliege.

Zo treft de minister ook enkele maatregelen voor de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw.

Minister Joke Schauvlieghe: ” Bij de wachtbekkens op de Zuunbeek, een zijrivier van de Zenne, zullen de stuwen vernieuwd worden. Tevens zullen we ervoor zorgen dat we ze automatisch kunnen sturen. Dus als het nodig is dat het water weg gelaten kan worden en dat er nieuwe buffercapaciteit kan gecreërd worden.”
Men heeft voor deze vernieuwing een budget van 300.000 euro voorzien.

Verder wil de minister de problemen, letterlijk en figuurlijk, aan de  bron aanpakken.

Daarom heeft ze beslist om ruim 640.000 euro te besteden aan bijkomende erosiebestrijdingsmaatregelen, maatregelen die de grond vasthouden en verhinderen dat hevige  neerslag grond meevoert.

Tenslotte zal in Zolder de VMM in samenwerking met het KMI een nieuwe neerslagradar bouwen. Het KMI heeft al een neerslagradar in Jabbeke gepland. Die neerslagradars, die heel Vlaanderen bestrijken, moeten ervoor zorgen dat we neerslag en eventuele overstromingen nog beter kunnen voorspellen. De overstromingen van november 2010 hebben het belang van goede voorspellingen duidelijk gemaakt.

%d bloggers liken dit: