SINT-PIETERS-LEEUW: – Aan Sint-Antonius is men tijdens de paasvakantie de kapel en kamers van het oude rusthuis aan het slopen om in de maand mei te beginnen met de bouw van de tweede fase van het woon-en zorgcentrum Sint-Antonius v.z.w.

De tweede bouwfase zal een nieuwe keuken, een polyvalente zaal, 24serviceflats en een dagcentrum voor 15mensen omvatten.

Een stukje Leeuwse geschiedenis gaat tegen de vlakte.


Enkele korte fragmenten uit de geschiedenis van het Sint-Antoniusklooster

De congregatie van de zusters van de Heilige Antonius van Padua werd gesticht in 1860 met zuster Marie als overste. Met ingang van het schooljaar 1860-1861 werden de eerste klassen voor kostschoolmeisjes geopend…

In 1871 wordt het hospice, verzorgingshuis voor bejaarden, gelegen naast het klooster in gebruik genomen…

In 1932 werden twee nieuwe vleugels aangebouwd aan de vroegere gebouwen. De nieuwbouw bestond uit spreekkamers, een nieuwe refter voor de communauteit, het noviciaat en enkele werkkamers voor de zusters op het gelijkvloers. Op de drie bovenverdiepingen waren vier klaslokalen voorzien en een twintigtal kamers voor kostgangers. Deze voorzieningen waren de aanzet van het huidige Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Antonius…

In 1938 wordt er een nieuwe kapel, feestzaal en speelzaal gebouwd in de J. Sermonstraat….

Tijdens de oorlog van 1940-1945 werden de lokalen opgeëist door de bezettingstroepen. Desondanks zouden een aantal joodse kinderen en verschillende ondergedokenen een onderdak vinden in het klooster…

In 1982 werd een nieuw klooster voor de zusters gebouwd in de Garebaan…

Bron fragmenten geschiedenis: Uitgave ‘Ons erfgoed’ van De werkgroep voor streek- en volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw (2006).

Wenst u meer informatie over de geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw dan is Lewe, het tijdschrift van de werkgroep voor Streek- en volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw, zeker een aanrader.
Wie belang stelt in de heemkunde en de folklore van Sint-Pieters-Leeuw, kan een abonnement bekomen op dit heemblad (4 nummers per jaar) door storting van 5,00 euro op het rekeningnummer 091-0116303-29 van de gemeentelijke werkgroep voor Streek- en volkskunde.
heemkunde@sint-pieters-leeuw.be.

%d bloggers liken dit: