SINT-PIETERS-LEEUW – Toerisme Vlaams Brabant gaat het (Belgisch) Brabants trekpaard promoten als toeristische attractie en imagoversterkend streekelement. De provincie werft voor haar ‘Brabants-trekpaard’ een project coördinator aan.
De uitbouw van een belevingscentrum voor het Brabants trekpaard is één van de opdrachten.
Ook zullen nieuwe ruiterroutes uitgewerkt worden. Daarnaast komen er een aantal strategische maatregelen ter ondersteuning van de sector van het Brabants trekpaard en het ruitertoerisme.
Gedeputeerde voor toerisme, Monique Swinnen: “ Het Brabants trekpaard heeft het moeilijk. Zijn oorspronkelijke landbouw- en economische functie ging verloren. Het aantal veulens mindert gestaag. Het is dus de hoogste tijd voor actie! Want deze grote vriendelijke ambassadeur voor onze regio verdient beter”.

Toerisme Vlaams-Brabant lanceert een groot toeristisch-recreatief project en bereidt een aantal structurele maatregelen voor.

Dit najaar treedt bij toerisme Vlaams-Brabant een projectcoördinator in dienst. Hij of zij heeft drie jaar de tijd om het Brabants trekpaard op de toeristische kaart te zetten.

Daarnaast zal veel aandacht gaan naar het inbedden van het brabants trekpaard in een brede toeristische regio.

Het bestaand aanbod van manifestaties, wedstrijden, markten, demonstraties en aanbieders van koetsentochten zal worden gebundeld en versterkt.
Gedeputeerde Monique Swinnen: “ We bereiden ook structurele maatragelen voor om het ‘echt Brabants trekpaardenbeleid’ voor de sector te kunnen voeren.”

Als de provincieraad het goedkeurt zullen de veulens die bij Vlaams-Brabantse kwekers geboren worden een premie krijgen (vermoedelijk een 200 euro). Zo hoopt de provincie mee te helpen om een halt toe te roepen aan het dalend aantal veulens.
En een ‘levend’ erfgoed in ere te houden.

Verder zei de gedeputeerde dat financiële ondersteuning bij officiële manifestaties en wedstrijden nodig wenselijk is.
Hiervoor bedankte ze burgemeester Lieve Vanlinthout.
Want Sint-Pieters-Leeuw heeft hierin een voortrekkersrol genomen door aan de deelnemers van de provinciale prijskamp Vlaams-Brabant een financiële premie te geven.

Zie ook de artikels:
Prijskamp voor de Vlaams-Brabantse Belgische trekpaarden en Brabants kampioenschap 2010.
– Tentoonstelling Belgisch trekpaard

Share

%d bloggers liken dit: