VLAANDEREN: Tijdens de Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen, zijn op 25 september 2010 twee onderscheidingen uitgereikt.
Eén ervan ging naar De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL). Deze werd voor zijn inspanningen voor de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie beloond met het Joachim Beuckelaer-eremerk.

Het Joachim Beuckelaer-eremerk, genoemd naar de 16de-eeuwse Antwerpse schilder die als de ‘meester’ van vrucht en vlees, van keuken en koken wordt beschouwd, beloont dit jaar de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL). HORAL verenigt de producenten van de gekende Lambikbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei waaronder Lindemans in Vlezenbeek.
Samen willen ze de bieren die op basis van Lambik gemaakt worden (geuze, faro…), behoeden voor verdwijning. Naast het organiseren van opendeurdagen en proeverijen ter promotie van deze typische bieren, het meewerken aan publicaties allerhande… werkt HORAL ook mee aan de oprichting van een bezoekerscentrum rond de lambik, oude geuze en oude kriek. Fons Dierickx: “HORAL krijgt de prijs omdat de vereniging de ambachtelijke lambikbieren behoedde van verdwijning en dit middels de onbaatzuchtige wijze waarop ze de ambachtelijke brouwers en experts verenigt en motiveert tot gezamenlijke promotie en kwaliteitszorg.”

Meer informatie is te vinden op de website www.horal.be.

De eremerken werden plechtig uitgereikt op zaterdag 25 september in het Brussels Parlement.

bron: www.heemkunde-vlaanderen.be/?p=3962

Share

%d bloggers liken dit: