ZUUN: – Deze namiddag hebben de Leeuwse natuurvrienden (Natuurpunt Sint-Pieters-Leeuw) en de leerlingen van de Sint-Lutgardisschool in Zuun  in het natuurgebied de Zuunvallei een nieuwe hoogstamboomgaard aangeplant .

Leeuwse Natuurvrienden
Leeuwse Natuurvrienden en medewerkers van Natuurpunt
 Sint-Lurgardisschool in Zuun
Leerlingen uit de Sint-Lutgardisschool in Zuun trotseren de kou (-2°C) om mee de hoogstamboomgaard in ere te herstellen

Eind 2008 werd het natuurgebied Zuunvallei met 2 ha 24 uitgebreid. Een halve hectare ervan bevat een relict van een boomgaard. Deze oude en bijna volledig kapotte hoogstamboomgaard wordt nu door Natuurpunt in ere hersteld door de heraanplant van jonge bomen van oude fruitrassen.

Vandaag werden 36 bomen geplant van authentieke appelsoorten zoals de Dubbele Speeckaert, Grawijning, Berglander,… of de vroeger in de streek alom gekende kleine Jefkespeer.

De vruchtbare leemgronden van het Pajottenland werden reeds eeuwen geleden in gebruik genomen als landbouwgrond. De meeste landbouwbedrijven zijn traditioneel van het ‘gemengde’ type en doen dus zowel aan veeteelt als aan akkerbouw. In de wat drogere weiden werden vaak hoogstam fruitbomen geplant. De nabijheid van Brussel zorgde ervoor dat de verkoop van kersen, pruimen, appels en peren een belangrijke bron van inkomsten vormde. Tot het midden van de 20’ste eeuw bepaalden boomgaarden het uitzicht van de flanken van de Zuunvallei en ook van het naburige Rattendaal. Nadien verdwenen de boomgaarden langzaamaan bijna volledig uit ons landschap. Hoogstamboomgaarden waren niet langer economisch interessant door de concurrentie van laagstam-fruitteelten (uit binnen- en buitenland) en de veranderde smaak van de gebruiker.
Oude boomgaarden zijn van groot belang voor de natuur. In landbouwland zonder echte bossen, vormen ze een belangrijke leefplaats voor vele diersoorten. Insecten doen zich te goed aan de bloesems en later het fruit, waardoor ook heel wat vogels aan voedsel komen. Je kan ook in de holtes van de oude knoestige bomen vaak een Steenuil vinden. ’s Winters smullen troepjes lawaaierige Kramsvogels (met het typische ‘tsjak tsjak’ geroep) van het rottende afgevallen fruit.

Bovendien zal ook het typische Pajottenlandse landschap hersteld worden door struwelen van sleedoorn en andere struiken aan te leggen die de verschillende weides afzomen.
Natuurpunt kan voor het herstel van de boomgaard rekenen op de hulp van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en de provincie Vlaams-Brabant.

Natuurpunt – Leeuwse Natuurvrienden vzw startte in 1989 met natuurbeheer in de Oude Zuun. De oppervlakte beheerde natuurgebieden in de Zuunvallei groeide sindsdien gestaag tot een totaal van meer dan 12 ha. Dit natuurgebied is vrij toegankelijk op de openbare wegen, alsook in de weiden met voetgangersluizen.

Houten stapelmeiden.

Seghers Jef: “Iemand van De Leeuws Natuurvrienden had dit gezien in Duitsland. Daar stapelen ze hun hout op stapelmeiden. Het neemt ook veel minder plaats in dan de klassieke hoogmeiten die je meters lang opstapelt. En bovenaan wordt het extra afgedicht voor de regen.

Seghers Jef
Seghers Jef

Meer info over Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden:
www.natuurpuntleeuwsenatuurvrienden.be

Share

%d bloggers liken dit: