RUISBROEK sporthal AJ Braillard na de brandRUISBROEK / VLEZENBEEK / SINT-PIETERS-LEEUW: – Vanavond organiseerde het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw samen met de sportdienst één week na de brand in Sporthal AJ Braillard een overlegvergadering met de verantwoordelijken van de getroffen sportclubs.

overlegvergadering
Sportfunctionarissen Caroline Putman en Bart Van Onsem, eerste schepen en schepen van sport Jos Speeckaert, burgemeester Lieve Vanlinthout, schepen van Financiën en Begroting Fons Geeroms

overlegvergadering Een 30 tal bestuursleden van sportclubs en van de VZW kwamen luisteren naar een stand van zaken in verband met het dossier ‘Sporthal AJ Braillard’ in Ruisbroek. De burgemeester en schepenen kwamen net van de collegeraad waar de sporthal op de agenda stond.

Schepen van sport Jos Speeckaert opende de vergadering met de mededeling dat hij op het moment van de feiten in het buitenland was maar zeer snel op de hoogte was gebracht. Hij bedankte de hulpdiensten, de burgemeester, de sportdienst voor wat ze in de voorbije week gedaan hadden.
In het bijzonder dankte hij de bestuursleden van de sportclubs omdat ze niet bij de pakken waren blijven zitten en zelf reeds op zoek gingen naar alternatieven voor onderdak.

Jos Speeckaert: “ Het is voorbarig nu reeds een termijn op een nieuwe sporthal te plakken.
Het hangt van veel factoren af. Zo is het wachten op de stabiliteitsstudie, de verslagen van de experts van de verzekering,… verbouwen of nieuwbouw,…
”.

Burgemeester Lieve Vanlinthout hoopt deze verslagen binnen een 14 tal dagen te ontvangen.
Ondertussen kreeg zij reeds het standaard brandweerverslag. Deze bevat gegevens van om hoe laat de melding binnen kwam en met welke middelen de brandweer ter plaatse kwam. Als oorzaak wordt vermeld: ‘ vermoedelijk kortsluiting’.

Plannen op korte termijn:

– Woensdag komen er ingenieurs de stabiliteit controleren van Sporthal AJ Braillard.
– Eandis en de watermaatschappij werden door de gemeente gecontacteerd om zo snel mogelijk de nodige voorzieningen aan te brengen ter hoogte van  de overdekking van de tennisvelden.
– Al het sportmateriaal is nu overgebracht en gestokeerd op ‘Site 250’. Er werd aan de sportclubs gevraagd om op alle toestellen een labels van de club aan te brengen. Zo kunnen de verzekeraars van de clubs het materiaal gaan bekijken. Tevens zal de sportdienst en gemeentediensten in samenspraak met de clubs het materiaal daarna naar de juiste locaties voeren.
– Op het schepencollege werd groen licht gegeven om een container te plaatsen naast de sporthal voor de tennisclub. Wel moet er nu nog een vergunning aangevraagd worden om deze te mogen plaatsen.

Onderdak voor de clubs:
Sportfunctionarissen Caroline Putman overliep de locaties waar de clubs tijdelijk onderdak gevonden hebben. Een deel van de activiteiten werden toegevoegd in sporthal Wildercomplex waardoor deze sporthal doorlopend gebruikt wordt van 9 uur tot 23 uur.
Dit geeft op dit moment nog enkele praktische probleempjes. Door de voltijdse bezetting kunnen de poetsploegen hun werk niet naar behoren uitvoeren maar er wordt naar een oplossing gezocht.

• Volleybalclub Ruisbroek 84: trainingen doorgaan in het Sint-Niklaas Instituut, de sportschuur in Dworp, de sporthal Wildercomplex in Zuun,… De wedstrijden zullen bijna alle doorgaan in Zuun dankzij Vc Zuun die uren afstond!

• Volleybal veteranen: In het Wildersportcomplex

• Turnsport Verbroedering-Ruisbroek: maken gebruik van de sportzalen van de gemeenteschool De Wegwijzer en Vrije Basisschool Jan Ruusbroec

• Gympie: heeft onderdak in het Sint-Niklaas Instituut, Sporthal Lembeek, Start 65 Buizingen en Wildersportcomplex

• Leeuwse badmintonclub: De trainingen gaan door in sporthal Kerkeveld te Beersel. De competities kunnen doorgaan in de Bres te Halle bij Badminton Team Halle.

• Ruisbroekse Tennisclub (onderdak voor wintermaanden): In zuun + zijn nog op zoek naar extra locatie.
Hopen dat de overkoepeling snel terug te gebruiken valt.

• Tennisclub Borgel (onderdak voor wintermaanden): Weet nog niet waar ze hun lessen gaan kunnen laten doorgaan + overleggen met de Ruisbroekse Tennisclub

• Kime Carate Club: Hebben nog geen plaats gevonden op dit moment. Bestuursleden uit andere clubs suggereerden nog enkele zalen. Wordt bekeken in samenspraak met de sportdienst.
UPDATE: dinsdagtrainingen gaan door in recreatiecentrum Itterbeek.

• Zaalvoetbal : Wildersportcomplex en Sint-Niklaas Instituut (Al is deze zaal niet ideaal voor zaalvoetbal).
sporthal AJ-Braillard in Ruisbroek - instortingsgevaar

Financiële beslissingen:

De mensen die bij de sport VZW tewerkgesteld zijn zullen tijdelijk in het Wildersportcomplex in Zuun gaan werken. Als de tennis overdekking operationeel is samen met de container zal er terug iemand in Ruisbroek kunnen werken.

Voor de heropbouw is het zoals hoger vermeld wachten op de verslagen van de experts en de verzekering. Eens men hierover uitsluitsel heeft start de gemeente een werkgroep op die dan een timing van wederopbouw kan maken.

In de zaal werd gesuggereerd om met gemeentelijke budgetten te schuiven om de clubs extra te ondersteunen in deze noodsituatie. Maar de schepenen en de burgemeester legden uit dat dit wettelijk zomaar niet kan om reeds toegekende budgetten van doel te veranderen. Wel bevestigden ze dat ze de clubs zoveel mogelijk gaan ondersteunen.

Vele clubs hadden ook nog vragen over de facturatie van de zalen waar ze nu gebruik van maken.
Op vele plaatsen krijgen ze nu een speciaal tarief gezien de noodsituatie maar wat de volgende maanden of volgend seizoen,… Ze vrezen voor een financiële dobber voor hun club.

Share

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder