SINT-PIETERS-LEEUW/ MECHELEN:- Tientallen politiemensen doorzochten 6 zigeunerkampen op zoek naar de verdachten van een uitgebreide fraude met facturen en naar een wederrechtelijk vermogen van circa 2 miljoen euro.

Omstreeks 05.30 uur viel de politie binnen in twee woonwagenkampen in Zellik en in Sint Pieters-Leeuw. Later op de dag volgden een ander woonwagenkamp in Sint Pieters-Leeuw, een in Breendonk en een woonst en garage in Sint Pieters-Leeuw.

Het onderzoek

In het voorjaar van 2007 werden 2 zigeuners opgepakt bij de verhandeling van een Mercedes CL 500 in Sint Katelijne Waver. Zij maakten hierbij gebruik van een valse factuur op naam van een Belgische firma (een zogenaamde niet-indiener, m.a.w. er is geen btw-aangifte).

Al snel werden in het onderzoek ook andere valse facturen aangetroffen. Twee bijkomende arrestaties werden verricht. Het betroffen de zaakvoerder van een Belgische firma die als stroman fungeerde en een verdachte die een faxnummer ter beschikking stelde.

Diepgaander onderzoek onder leiding van de Onderzoeksrechter te Mechelen maakte vervolgens duidelijk dat een belangrijk aantal personen uit het zigeunermilieu frequent beroep deden op onder meer hoger vermelde personen om zowel Belgische als Duitse wagens te verhandelen, schijnbaar zonder de btw-wetgeving toe te passen.

Hierbij werden firma’s gebruikt uit zowel Frankrijk als Spanje.

Ook in België zelf werd schijnbaar gebruik gemaakt van firma’s die hetzij nooit, hetzij een foutieve btw-aangifte deden.

Het aldus gevoerde onderzoek, met onder meer uitvoering van internationale rechtshulpverzoeken in Spanje en Frankrijk, laat toe vandaag gewag te maken van 14 hoofdverdachten en nog eens 18 andere verdachten. 9 rechtspersonen komen in beeld. De criminele organisatie zou een wederrechtelijk vermogen gegenereerd hebben van 2 miljoen euro.

De politieoperatie van heden

Vandaag traden 95 politiemensen gelijktijdig op in woonwagenkampen te Zellik, Sint-Pieters Leeuw, Asse en Breendonk. Doelstelling van de operatie was een aantal verdachten aan te treffen met het oog op verhoor en eventuele voorleiding. Tevens werden inbeslagnames nagestreefd gelet op het aanzienlijke schijnbare wederrechtelijk vermogen.

Aan de aktie namen deel: nagenoeg de gehele FGP Mechelen, versterkt met 8 leden van de FGP Asse. Verder werd bijstand genoten van de politiezone Klein-Brabant, de interventiekorpsen van Mechelen, Antwerpen, Hasselt, Leuven en Asse. Tenslotte was er ook medewerking van 4 hondengeleiders en van de provinciale politieacademie Antwerpen.

Verloop operatie

Om 0530 uur werd een aanvang gemaakt met de doorzoeking van 4 woonwagenkampen respectievelijk te Zellik (2), Sint Pieters-Leeuw en Asse. Later volgden nog zoekingen op 2 andere woonwagenkampen te Sint Pieters-Leeuw en te Breendonk alsook in een woonst en een garage, eveneens te Sint Pieters-Leeuw.
De operatie verliep zonder incidenten.

Resultaten

12 personen werden gearresteerd met het oog op verhoor.

3 van hen worden in de loop van de dag voorgeleid voor de Onderzoeksrechter te Mechelen.

13 waardevolle voertuigen werden voorlopig in beslag genomen als ‘onderpand’ voor het wederrechtelijk vermogen. Het betreft een trekker, een 4-tal bestelwagens en 9 personenwagens. Tevens kon ongeveer 100000 € in cash worden aangetroffen.

De verdere exploitatie van de vandaag aangetroffen gegevens zal nog een aanzienlijk onderzoekswerk met zich meebrengen. Navolgende onderzoeksdaden zijn waarschijnlijk.

Bron: federale politie
http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=2107

Share

1 comment

  1. waarschijnlijk worden jullie nu ook nog eens beschuldigd van racisten!

    Wetende dat deze “arme” mensen zich met de hulp van de Vlaamse gemeenschap (provincie) reeds talrijke gronden toegeeigend hebben,gronden die voor onze zonen en dochters onbetaalbaar zijn!

    Het is een Europese minderheid die veel rechten toegekend zijn ,helaas geen plichten!

    Op kosten van de Vlaamse belastingsbetaler “moeten” er in veel gemeenten doortekkersterreinen beschikbaar gesteld worden,ingericht met alle denkbare faciliteiten waar menig regionaal sportclubke jaloers mag op zijn!

    hopelijk gaan er een paar mensen hun ogen open!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: