SINT-PIETERS-LEEUW: – Schepen Martin Schoukens wil geen Spaanse villa’s meer op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw. Martin Schoukens: “Die misbaksels verknoeien voor 100 jaar het zicht van de hele straat”, klinkt het  in Het Laatste Nieuws.

2009-07-08-spaanse-villa
2009-07-03-Martin-SchoukensSchepen van Ruimtelijke Ordening Martin Schoukens (CD&V) trekt ten strijde tegen de Spaanse bouwstijl en wil zelfs het bouwreglement in de Vlaams-Brabantse gemeente laten wijzigen, zodat in de toekomst niemand ooit nog zo kan bouwen. “Er moet eenheid komen. Ik heb niks tegen Spaanse haciënda’s of villa’s. Zolang ze in Spanje staan. In de buurt staan er 2, misbaksels noem ik dat. Die dakbedekking en die ramen. En overal bogen en pilasters, allemaal gedoe!”.

“Pas op, ik wil geen eenheidsworst zoals in Nederland, maar wel een beetje eenheid in het gebruik van materialen, vorm en ramen. Onlangs werden hier mooie moderne woningen gezet en dat kan wel.”

Schoukens beseft dat hij juridisch geen poot heeft om op te staan, maar daar wil hij verandering in brengen. ‘In september stappen we naar de commissie Ruimtelijke Ordening met het voorstel om het bouwreglement te wijzigen. Als de gemeenteraad het goedkeurt, is het van toepassing. Ik moet het schepencollege nog overtuigen, maar ik verwacht daar niet al te veel tegenwind.’

2009-07-08-spaanse-villa-2
UPDATE:

Burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V): “ Ik distantiër me volledig van die uitspraak, want dat is nog niet in het college geweest en ook niet in de commissie ruimtelijke ordening. Daarenboven zijn er al zoveel regels dat wij er niet zomaar één bij gaan opleggen tegen Spaanse villa’s. Over goestingen en smaken kan men uren discussiëren, maar zolang het geen krot is, laat mensen dan gelukkig zijn in het huis dat ze gebouwd hebben.”

2 comments

 1. Waregem, 8 juli 2009

  Geachte Heer Schepen Schoukens,

  Graag wou ik toch even reageren op het artikel in de krant “het laatste nieuws “ van 8juli 2009 .
  U wilt dus geen Spaanse villa’s meer in Sint-Pieters-Leeuw. U spreekt van een misbaksel dat het zicht van de ganse straat zou verknoeien!
  Hoe U eigenlijk zo’n taal durft uit te spreken is mij een raadsel!

  Ten eerste is deze stijl van huizen heel erg mooi en gezellig, en de bewoners mogen terecht trots zijn op hun woning. Van zo’n huis kunnen velen enkel dromen …

  Ten tweede mag iedereen zijn eigen mening hebben en iedereen mag volgens mij bouwen in de stijl die hij mooi vindt en waarin hij een zich thuis, veilig en geborgen voelt . God zij dank is dat voor iedereen anders en voor deze verscheidenheid zouden wij dankbaar mogen zijn!

  Hopelijk komt het nooit zover dat één persoon de macht krijgt om op deze manier zijn wil door te drijven .
  Ik en waarschijnlijk vele mensen willen geen straat of dorp met huizen allemaal in dezelfde stijl.
  Diversiteit moet kunnen in een democratisch land!

  Hoogachtend

  Doutreligne Mia
  Broekstraat 47
  8790 Waregem

 2. Beste,

  ik vind de reactie van Mevrouw Doutreligne Mia heel terecht. God zij dank dat diversiteit bestaat en dat de mens toch nog een beetje vrij is bij het bouwen van hun nestje. Laten we niet uit het oog verliezen dat de meeste mensen levenslang moeten betalen voor hun woning. Des te meer lijkt het mij belangrijk dat deze gezellig is voor de bewoner en niet voor de schepen!

  Met vriendelijke groeten,

  Vandenbranden Alexia

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: