SINT-PIETERS-LEEUW / VLAAMS-BRABANT: – Allemaal Vlaams-Brabanders. Een kleurrijke gids van allochtoon verenigingsleven in Vlaams-Brabant.
 
cover-allemaal-vlabra-09Wist u dat er in Vilvoorde een vereniging van Afrikaanse moeders actief is? Of dat u in Leuven in een Russische school terechtkunt? Of dat u in Halle meer te weten kunt komen over carnaval in Latijns-Amerika? In Vlaams-Brabant zijn een 80-tal organisaties van etnisch-culturele minderheden actief. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het rijke verenigingsleven in onze provincie. Daarom geeft de provincie de nieuwe brochure ‘Allemaal Vlaams-Brabanders. Een kleurrijke gids van het allochtoon verenigingsleven in Vlaams-Brabant’ uit. In deze brochure worden deze organisaties uitgebreid voorgesteld.
 
Vlaams-Brabant is een kleurrijke provincie. Niet minder dan 170 nationaliteiten leven er samen. En dat vertaalt zich ook in het verenigingsleven, dat een steeds grotere diversiteit kent. Verenigingen zorgen voor leven in de buurt, de stad, en de regio.
Ook dat verenigingsleven wordt steeds gekleurder. In 2005 waren er een vijftigtal allochtone organisaties. Drie jaar later is dat aantal bijna verdubbeld.
 
Het allochtoon verenigingsleven biedt ons vele kansen. Voor het provinciebestuur zijn deze organisaties een belangrijke partner bij het opmaken, uitvoeren en bijsturen van het beleid. De vele initiatieven en activiteiten zorgen bovendien voor een frisse wind, en bieden mogelijkheden tot uitwisseling en ontmoeting. Om de wereld te zien, moet u de provincie niet meer uit. En uit de wisselwerking van culturen groeien nieuwe dingen. Want diversiteit is dé troef van onze provincie” zegt Karin Jiroflée, gedeputeerde voor diversiteit en gelijke kansen, bij het ter perse gaan van de nieuwe brochure.
 
In deze gids stellen een groot aantal organisaties zichzelf voor. Ze doen dit om zich beter bekend te maken én om contact te leggen met andere inwoners en verenigingen.
In de brochure staan ook twee organisaties uit Sint-Pieters-Leeuw.

De organisatie: Bawasa vzw
Drogenbosstraat 64, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
Tel. 02-378 18 50 – GSM 0494-79 86 06
Contactpersoon: Princesse Batodisa Mansia Mbila mansiambila@yahoo.fr
De vzw is een socio-culturele organisatie.
Doelgroep: Belgen en Congolezen.
Doel: Om de integratie van de Congolezen in België te bevorderen, wilt Bawasa een dialoog op gang brengen tussen de oudere en jongere generatie Congolezen en Belgen. Wederzijds begrip ontstaat door dialoog. Tijdens de dialoog wordt de Congolese en Belgische cultuur besproken. De resultaten van de dialoog worden overgebracht naar Congo om tot uitwisseling te komen. Bawasa richt zich vooral tot jongeren omdat zij de toekomst moeten maken en redden.
Aanbod en activiteiten:
 dialoogdagen organiseren tussen de jongeren en volwassenen
 preventie
 informeren over de situatie in België en Congo.

De organisatie: Voyageurs vzw
Bergensesteenweg 777, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
GSM 0475-63 73 79
Contactpersoon: Séraphin WEISS (Pipa)
De organisatie werd opgericht in 2002 en is actief in de regio van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel.
Doelgroep: Voyageurs
Doel: De vzw wil de rechten op woonwagenterreinen verdedigen. De vereniging tracht dit doel ondermeer te bereiken door culturele activiteiten te organiseren voor voyageurs en zigeuners.
Aanbod en activiteiten:
De vereniging heeft ook enkele professionele orgeldraaiers met orgels die uniek zijn in Europa.

Bekijk de brochure op: http://mediatheek.vlaamsbrabant.be/upload/objects/leven_en_wonen/minderheden/brochure-allemaal-vlabra-09.pdf

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder