2009-05-18-weekvanhetpajottenland_7-dagvandeaardbei-JosSINT-PIETERS / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI: – De voorbije week had  voor de eerste maal ‘De week van het Pajottenland’ plaats. Met als bedoeling de verscheidenheid van de regio Pajottenland en Zennevallei in de kijker zetten.  We blikten vandaag met Jos Huwaert van Pajottenland+ terug op de voorbije week.

– De eerste week van het Pajottenland is net afgelopen. Ik vermoed dat u tevreden terugblikt?
Volgens de opkomst bij de activiteiten en de open bedrijven in het Pajottenland en de Zennevallei tijdens het eerste weekend, konden we reeds spreken van een geslaagde start. De bedrijven telden gemiddeld een tweehonderdtal bezoekers. Soms waren dat maar maar een honderdtal aanwezigen, andere bedrijven telden driehonderd bezoekers. De bedrijfsleiders vonden dit wel de ideale aanwezigheid. Zo konden ze aan de mensen echt uitleggen waar ze mee bezig zijn. We vermelden er wel bij dat de bedrijfsleiders ook bijna allemaal zelf het initiatief hebben genomen om promotie te voeren via een kleine folder.
Ook de organisatoren van activiteiten waren tevreden. Om er eentje te noemen: de Lennikse Windheren telden tijdens hun wandeling enkele honderden wandelaars extra, waartussen vele niet Aktivia-leden. Wandelaars die wellicht via de overkoepelende promotie en extra persaandacht hun weg naar Lennik hadden gevonden.
Het laatste weekend heeft Pajottenland+ haar medewerking verleend aan de Dag van de Aardbei. Hier waren tussen de 7.000 en 10.000 bezoekers aanwezig. Door de uitgestrektheid op het domein is het moeilijk een exact getal te kennen. Het was in elk geval de drukst bezochte Aardbeidag ooit. Van de andere activiteiten hebben we nog geen deelnemers- of bezoekersaantallen ontvangen. 
2009-05-18-weekvanhetpajottenland_1 2009-05-18-weekvanhetpajottenland_3
 
– Was het bij de voorbereidingen van deze eerste editie moeilijk om mensen, verenigingen, streekproducenten te motiveren om deel te nemen?
We zijn met de voorbereidingen van de ‘week van het Pajottenland’ pas gestart in de eerste helft van februari. Voor dit streekproject is er slecht een projectmedewerker, waardoor Pajottenland+ niet zelf grote evenementen of acties kan organiseren. En dat is ook niet nodig. De regio telt voldoende interessante activiteiten die de streekeigenheid dan ook in de schijnwerpers plaatst. We hebben een reeks organisatoren gevraagd om bij hun activiteiten streekproducten, zowel drank als voeding, te betrekken. De organisatoren die hierin meestapten, hebben we dan ook opgenomen in deze week. Het doel van het project is immers de streekeigenheid en de regionale economie te koppelen.
Vermits het de eerste maal is dat deze week werd georganiseerd, hebben we enkele organisatoren en producenten echt moeten overtuigen. Maar bijna iedereen houdt een tevreden gevoel over. Zonder dat we iets vragen, spreken de meeste organisatoren en producenten over een nieuwe editie.    
2009-05-18-weekvanhetpajottenland_2 2009-05-18-weekvanhetpajottenland_4 
– Het was meteen ook een uitgebreid programma waar jong en oud iets aan hadden de leesfoor voor kinderen, Pajotse openbedrijvendag, Pajotse menu’s,…
Het programma was vrij uitgebreid en dat was ook een bewuste keuze. Het Pajottenland en de Zennevallei hebben sterke troeven als het gaat om streekidentiteit. Die hebben we dan ook willen uitspelen: producten, landschap, recreatie, erfgoed en zo meer. Een voorbeeld: in negen gemeenten van de regio vinden regelmatig leesforen plaats. Vijf gemeenten wensten in de Pajotse week een leesfoor te houden. We hebben twee schrijvers aangesproken om een regionaal verhaaltje te schrijven. Dat is gebeurd met verhaaltjes rond ‘Prins van Lennik’, Viktorke, de Dikke van Pamel’ en ‘Benjamin Kuif’, een speciaal konijntje dat op zoek gaat naar aardbeien. Daarenboven kregen de kinderen tijdens het leesfoor aardbeien van het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit uit Pamel aangeboden.
2009-05-18-weekvanhetpajottenland_5-dagvandeaardbei 2009-05-18-weekvanhetpajottenland_6-dagvandeaardbei
 
– Overal zagen we enthousiaste mensen, dus ik vermoed dat er reeds aan een tweede editie gedacht wordt?
Meerdere organisatoren van activiteiten en ook producenten laten wel al een ballonnetje op voor een volgende editie. We moeten eerst wel nog de voorbije week grondig evalueren. Want iets wat je een eerste maal organiseert, kan steeds beter. Maar logischerwijze komt er in 2010 een nieuwe week van het Pajottenland, voor het Pajottenland en de Zennevallei.

bron foto’s: http://www.weekvanhetpajottenland.beLuc Bohez en Jos Huwaert.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder