stemmen-europaVLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW: – Vertegenwoordigers van acht gemeentebesturen uit Halle-Vilvoorde hebben woensdagavond in Leuven aan Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte laten weten dat zij net als bij de federale verkiezingen in 2007 uit protest tegen de niet-splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde voor de komende Europese verkiezingen geen kieslijsten zullen opstellen en ook geen kiesbrieven op hun naam zullen drukken en verzenden.

De acht gemeenten zijn gemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Gooik, Overijse, Roosdaal, Meise, Lennik, Dilbeek en Londerzeel.

“De gouverneur heeft laten weten dat hij met zijn diensten gaat bekijken hoe dit kan opgelost worden”, aldus de Gooikse burgemeester Michel Doomst (CD&V).

Bij de parlementsverkiezingen van 2007 nam de gouverneur deze taken over zodat de verkiezingen toch gewoon konden doorgaan.

De Conferentie van Burgemeesters eiste vorige week de onvoorwaardelijke goedkeuring van de splitsing van de kieskring BHV en wees erop “dat de federale wetgever de vastgestelde ongrondwettelijke discriminatie nog steeds niet heeft opgeheven”. De burgemeesters blijven achter de parlementaire behandeling van het Vlaamse splitsingsvoorstel in de Kamer staan, maar willen dat het misbruik van belangenconflicten stopt. Ze willen een onderhoud met de Duitstalige gemeenschap om hen te doen afzien van het inroepen van deze procedure.

1 comment

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: