2009-01-19-sint-pieters-leeuw_loting-gezworenen-assisenhof
Sint-Pieters-Leeuw: – Tijdens een openbare loting lootte Burgemeester Lieve Vanlinthout vandaag in het gemeentehuis uit de kiezerslijst de burgers die kunnen worden opgeroepen als gezworenen voor een assisenhof. Zij werd bijgestaan door de schepenen Kathleen D’Herde en Luc Van Ruysevelt.
Het ging om de samenstelling van een voorbereidende lijst van gezworenen die zullen worden ingeschreven om eventueel te zetelen in het Assisenhof. Deze lijst wordt om de 4 jaar samengesteld. De laatste keer was in 2005. Deze loting gebeurt in elke gemeente van Vlaams-Brabant.

De loting gebeurt aan de hand van de kieslijsten van 2007. Het betreft dus 22.031 inwoners uit Sint-Pieters-Leeuw.
Er worden twee getallen getrokken eerst de eenheden dan de tientallen.
Vandaag kwamen de getallen 8 en 5 uit de enveloppe dus iedereen die op de kieslijst stond eindigend op ‘58’ komt in aanmerking.
Er wordt wel eerst een selectie doorgevoerd van jonger dan 30 jaar en ouder dan 60 jaar.

De mensen die op de kieslijst ‘58’ hadden krijgen de volgende weken een brief in de bus met enkele vragen zoals of ze de debatten in het Nederlands kunnen volgen, of ze kunnen lezen of ze bezwaren hebben,… en moeten dit in eer en geweten invullen en ondertekenen.

Als de gemeentelijke lijst met ingevulde fiches klaar is wordt deze doorgestuurd naar de bestendige deputatie van de provincie. Hoeveel mensen uit Sint-Pieters-Leeuw in het verleden al effectief hebben moeten zetelen in een jury bij een assisenproces is niet geweten.

2009-01-19-loting-gezworenen

%d bloggers liken dit: