logo_unizoUNIZO roept gemeente op tot het naleven van de geest van het lokaal fiscaal pact

UNIZO overlegt met gemeente omtrent een aanpassing van het belastingsreglement en rekent erop dat de gemeente zijn heffing zal aanpassen aan de problematiek van de economische crisis

De lokale overheden werder door de Vlaamse overheid uitgenodigd om een Lokaal Fiscaal Pact af te sluiten. Hierdoor neemt de Vlaamse overheid de gemeentelijke schuld voor een maximumbedrag van 100€ per inwoner over. Hieraan zijn twee belangrijke voorwaarden verbonden: de gemeenten verbinden er zich toe een ondernemingsvriendelijk fiscaal beleid te voeren en geen verhoging van de gemeentelijke belasting door te voeren in 2008 en 2009.

Alle gemeenten hebben een dergelijk pact met Vlaanderen ondertekend.

UNIZO stelt echter vast dat de bedrijfsbelastingen in Sint-Pieters-Leeuw, ondanks het door hen ondertekende Lokaal Pact, toch uitermate sterk de hoogte ingaan (ondernemingen betalen tot 700% meer belastingen).

De gemeente heeft immers, alvorens het Lokaal Pact met Vlaanderen te ondertekenen, nog een besluit op de gemeentebelastingen goedgekeurd, waarbij er belastingen geheven wordt met de bedrijfsoppervlakte als enige basis.  Dit geeft de gemeente de ruimte om de bedrijfsbelastingen voor 2008 toch te verhogen.

Van die boer geen eieren zegt UNIZO. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw ontduikt hier werkelijk de geest van het pact met Vlaanderen. De ondernemersorganisatie is bovendien verbolgen omwille van het feit dat de integrale belastinglast op de schouders van de KMO terechtkomt, aangezien oppervlakte boven de 10.000  m² onderworpen zijn aan een degressief tarief.

De ondernemersorganisatie waarschuwt dat op korte termijn verschillende kleine en middelgrote ondernemingen in financiële problemen komen en eist dat de gemeente zijn reglement herziet.

In de huidige sociaal-economische toestand zijn dergelijke bijkomende lasten totaal onaanvaardbaar.

UNIZO deelt mee dat het College van Burgemeester en Schepenen is ingegaan op de vraag tot overleg. De organisatie hoopt samen met het gemeentebestuur tot een oplossing te komen die voor de meeste ondernemers een haalbare kaart wordt.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder