Sint-Pieters-Leeuw: – Op het parkeerterrein aan de grote ring ter hoogte van Ruisbroek heeft een tankwagen een paar liter van een gevaarlijke chloorverbinding verloren.
De brandweer heeft de vloeistof opgevangen.
De inhoud van de tankwagen zal men later op de avond overpompen naar een andere tank.

Omstreeks 15 uur parkeerde een tankwagen van de firma Saelens uit Ieper zich achter het restaurant AC Relais, richting Parijs. Toen de bestuurder terugkwam uit de shop Total stelde hij vast dat er zich een plas bevond achter en onderaan de tankwagen. Aangezien de tankwagen gevuld was met een vloeistof op basis van chloor, die in combinatie met de lucht en een temperatuur hoger dan 25°, gevaarlijke gassen kon vrijgeven, verwittigde de bestuurder van de tankwagen onmiddellijk de federale wegenpolitie.  Deze verwittigde op haar beurt de lokale politie van Sint-Pieters-Leeuw, de brandweerdiensten van Brussel en Halle, alsook de civiele bescherming uit Liedekerke.

Rond 17u30 werd de eerste fase  van het rampenplan afgekondigd door burgemeester Lieve Vanlinthout:
“Men had me gebeld en gezegd dat er reëel gevaar voor de volksgezondheid was. Daarop hebben we beslist het rampenplan af te kondigen”.

Update 1 (18u20):
De tankwagen bevat Epichloridine, een giftige en explosieve stof.
De parking langs de E19 werd afgesloten. Voorbijrijdende bestuurders word gevraagd ramen dicht te houden en de ventilatie van de wagen af te zetten.

Update 2 (20u00):
De speciale vrachtwagen is toegekomen maar het pompen is nog niet gestart.
Men vermoed dat het pompen 3 uur in beslag zal nemen.

Update 3 (21u30):

Rond 21.30 uur zal de brandweer beginnen met het overpompen van de chloorverbinding.
De Antwerpse brandweer is ter plaatse gekomen met speciale meetapparatuur waarmee de chloorniveaus constant in de gaten worden gehouden. Als alles goed verloopt, kan het overpompen gebeuren zonder dat de Brusselse Ring moet afgesloten worden.Naast de brandweer zijn ook de medische hulpdiensten massaal aanwezig.

Francis Boileau van de Brusselse brandweer. “Met de meetapperatuur kunnen we beginnen overpompen zonder de Ring te moeten afsluiten. Pas als het gevaarlijk zou worden, zou het verkeer dan onderbroken worden.”
Het overpompen van de chloorverbinding zou minstens drie uur duren.

Update 4 (22u30):

Men is begonnen met het overpompen van de 13000 liter chloorverbinding. Deze werken vorderen traag en kunnen tot 0u30 duren.

Cdt Albert Van Den Eynde:” Als we te snel zouden pompen kan er wrijving ontstaan waardoor er een steekvlam kan ontstaan en een explosie.”

Tijdens het overtanken blijven de hulpdiensten zeer waakzaam.
Bij eventuele problemen zal de politie de autostrade onmiddellijk afsluiten.
Ook een gespecialiseerd team van BASF is aanwezig.

Update 5 ( donderdag 7u00):
Rond 2 uur donderdag ochtend was de tankwagen volledig leeggepomd en gevuld met stikstof. Hierop werd fase 1 van het rampenplan afgeblazen en het coördinatiecomité Rampenplanning, dat tot dan samen was op het gemeentehuis, ontbonden.
De veiligheidszone rond de vrachtwagen blijft wel nog van kracht.

burgemeester Lieve Vanlinthout ” Waar de tank gelekt heeft zijn korrels gestrooid. Deze smurrie moet nog opgekuist worden. We hebben aan de firma van de tankwagen gezegd dat dit voor 10 uur vanochtend moet gebeurd zijn.”

Daarna wordt de tankwagen weggehaald en pas daarna zal de veiligheidszone worden opgeheven.

***********************************************************************************************

info via http://www.wegeninfo.be :

R0 Ring om/de Bxl/Bsl (Buitenring/Ring extérieur) in Ruisbroek 07-08-2008 | 13u51
Bron : De Federale Politie meldt :

Defecte vrachtwagen op de R0 Ring om/de Bxl/Bsl (Buitenring/Ring extérieur) ter hoogte van Ruisbroek richting Mons. Parking afgesloten.

De parking van Ruisbroek zal tot de AVOND gesloten blijven ! Het tankstation blijft echter wel open voor de klanten. Er is geen parking mogelijk voor vrachtwagens.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder