2007-09-29-bhv.jpg
Lennik / Sint-Pieters-Leeuw: – De Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde herhaalt in een mededeling haar eis dat de kieskring en het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde moeten gesplitst worden zonder Vlaamse compensaties. De mededeling is ondertekend door de burgemeesters Lieve Vanlinthout (Sint-Pieters-Leeuw) Michel Doomst (Gooik), Leo Peeters (Kapelle-op-den-Bos), Dirk Brankaer (Overijse), Willy De Waele (Lennik).
Volgens de burgemeesters kan er geen sprake zijn in te gaan op de Franstalige eisen tot compensatie zoals territoriale uitbreiding van het Brussels gewest of bestendiging of uitbreiding van de voorrechten van de Franstaligen in de randgemeenten.

De burgemeesters roepen de Vlaamse Kamerleden op de wetsvoorstellen tot splitsing onverwijld goed te keuren en verwerpen iedere vorm van onderhandelen ‘omtrent de toepassing van de grondwettelijke regels die moeten leiden tot de splitsing van BHV’.

De burgemeesters wijzen hierbij op de grondwettelijke indeling van de federale staat in territoriaal afgebakende gewesten, gemeenschappen en taalgebieden en eisen ‘een onvoorwaardelijk respect voor de integriteit en homogeniteit van het Vlaamse grondgebied’. Dat kiezers en kandidaten uit een ander gewest in Vlaanderen politieke rechten uitoefenen is strijdig met deze grondwettelijke indeling. Ze eisen voorts de onmiddellijke uitvoering van het arrest van het Arbitragehof uit 2003 met betrekking tot de kieskring BHV.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder