2007-06-18_jvb_beersel-leeuw_milieuoever-jaagpad-1.jpg
Beersel / Sint-Pieters-Leeuw : – Aan  het Kanaal Brussel- Charlerloi ongeveer ter hoogte van de sluis van Lot heeft het agentschap “Waterwegen en Zeekanaal NV” (afgekort “W&Z”) een milieuoever aangelegd ism de visserij commissie.

Adj. Districtshoofd Willy Vanden Herrewegen: “Dit is een pilootproject. Het is de eerste keer dat we dit doen op het kanaal Brussel- Charlerloi. We creëren achter de vaartloop een soort baai van 160 meter lang. De bedoeling is te zorgen dat de vissen er kunnen Paaien. De vissen kunnen via drie buizen in de afgesloten baai geraken en daar dan in alle rust paren. Door de drie buizen is er een continue toevloed van vers water en ontstaat er ook een lichte golfslag wat er voor zorgt dat er extra zuurstof in het water zit. Eens de vissen hun weg via de buizen gevonden hebben hopen we reeds volgend jaar de eerste resultaten te hebben. Dit project kost 250.000 euro.”

2007-06-18_jvb_beersel-leeuw_milieuoever-jaagpad-6.jpg

Ter gelijkertijd is W&Z het jaagpad (Vaartkant) langs de zijde van Sint-Pieters-Leeuw tussen de sluis van Lot en Interbeton aan het heraanleggen. Het pad was verwaarloosd en krijgt nu boordstenen en een laag gestabiliseerde Dolomiet. Het pad werd ook wat hertekent. Het ligt reeds meer landinwaarts zodanig dat het reeds voorzien is op het eventuele nieuwe bredere tracé van het kanaal.

Ook aan de versteviging van de oevers wordt gewerkt. Op verschillende plaatsen worden de ijzeren platen aan de oevers er uitgetrokken en vervangen door metalen netten met breukstenen. Deze schanskorven zijn veel steviger en milieuvriendelijker dan de ijzeren platen.

%d bloggers liken dit: